Rozhodli jste o nejoblíbenějším jídle Čechů!
Anketa Co rádi jíte je u konce. Vyhrálo klasické české jídlo: svíčková! A to s docela velkým náskokem. Svůj hlas jí dalo celých 20 procent z vás.
Další místa pak obsadily pečená kachna (14 %), španělský ptáček (12 %) a bramborák (11 %). Celkové výsledky najdete na stránkách Co rádi jíte.
Vítěznou svíčkovou přímo na vlnách Dvojky uvařil šéfkuchař Jaroslav Sapík. Došlo i na množství nejrůznějších tipů – od správné volby a přípravy surovin přes samotné vaření až po konečnou úpravu a servírování.
Pod pokličku mu nakukoval moderátor Dalibor Gondík a taky spousta hostů. Byli mezi nimi šéfredaktor Dvojky Miroslav Dittrich, programový ředitel stanice Martin Jonák, Aleš Háma, Hanka Švejnohová, Elen Černá, Daniela Brůhová, Světla Magni, Marie Woodhamsová, Olga Šípková a další. Zkrátka, poslechněte si!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.