Rozhledna na vrchu Svákov u Soběslavi nabízí stejně úchvatný výhled jako před tisíciletími

4. březen 2024

S nadsázkou by se dalo říct, že čím je pro Čechy hora Říp, tím je pro obyvatele jihočeské Soběslavi vrch Svákov. Oblíbené místo vycházek, pod jehož vrcholem stojí rozhledna, má totiž stejně barvitou historii jako česká národní hora.

„V okolí Svákova se lidé pohybovali už od pozdní doby kamenné,“ říká archeolog z Jihočeského muzea Ondřej Chvojka a upozorňuje na pravěké artefakty, které na kopci nad Soběslaví nacházeli archeologové už od 19. století. Jsou uloženy v muzejním depozitáři, tvoří je především různé střepy, ale našli byste mezi nimi třeba i kamennou sekyrku.

„Bohužel většinou je u nich poznamenáno jen Svákov a my tak dnes nevíme, z kterého místa kopce jsou,“ popisuje Ondřej Chvojka slabiny muzejní katalogizace z doby před více než sto lety. „Ale je jasné, že už v pravěku tenhle zajímavý kopec musel poutat lidskou pozornost,“ dodává. A poutá ji vlastně kontinuálně dodnes.

V době bronzové, za starých Keltů i Slovanů fungovalo na jeho vrcholku hradiště, po němž zůstaly impozantní valy a příkop. Na úpatí Svákova stávala ve středověku stejnojmenná obec, která zanikla během třicetileté války. V polovině kopce najdeme barokní studánku s léčivou vodou a poutním kostelíkem z předminulého století.

V polovině kopce narazíte na barokní studánku s léčivou vodou

Do tváře vrchu Svákova se zapsala i současnost. Před pár lety byla lesní cesta pod vrcholem osazena křížovou cestou a na hraně svahu nad údolím řeky Lužnice byla v roce 2014 postavena dřevěná rozhledna. Přes třináct metrů vysoká stavba má tři patra a je možné z ní dohlédnout až do středních Čech a na Vysočinu.

Ze stejných míst, odkud se dnes rozhlížejí turisté, se museli do kraje dívat i lidé přinejmenším od starověku. „Je to logické, protože je to prostor, který nabízí skvělý výhled na předpokládanou komunikaci, která zcela určitě v minulosti vedla podél řeky Lužnice,“ vysvětluje Ondřej Chvojka.

Výhled z rozhledny na řeku Lužnici a hrad Choustník

Svákovská rozhledna je přístupná celoročně a zdarma. Vede k ní pohodlná žlutě značená turistická trasa od soběslavského nádraží. Autem se dá dojet téměř na místo. Na úpatí kopce se nachází parkoviště, ze kterého je to k rozhledně jen pár set metrů.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.