Brněnské počátky autora životopisných románů a rozhlasových her. Poslechněte si vzpomínky Františka Kožíka

6. duben 2024

Poslechněte si dosud nepublikované vzpomínky Františka Kožíka na práci v brněnském rozhlase, které z archivu Památníku národního písemnictví vybral a pro rozhlas připravil Přemysl Hnilička.

Je jen těžko k uvěření, že je v současnosti jméno romanopisce, dramatika a rozhlasového dramaturga Františka Kožíka již téměř zapomenuto. Některá jeho díla skončila zaváta zapomněním docela právem, některé romány by si pro změnu zasloužily reedici. František Kožík se zaměřoval především na životopisy. Zpracoval biografie Kryštofa Kolumba, Jana Amose Komenského či Leoše Janáčka.

Účinkuje: Zdeněk Bureš
Připravil: Přemysl Hnilička
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý

Rozhlasové vzpomínky, které vám předkládáme, vznikly v roce 1964. Snad jako soukromý pokus o záznam vlastních pamětí, snad jako příspěvek do oficiálního rozhlasového archívu nebo pro cyklus tiskovin Kapitoly z dějin Československého rozhlasu.

Kožíkovy rukopisné vzpomínky ležely v archivu několik desítek let zcela nepovšimnuty. Podařilo se nám je pro vás opět oživit. Poslouchejte rozhlasové vzpomínky Františka Kožíka čtyři týdny od publikace.

autor: Přemysl Hnilička
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.