Rozhlasová akademie třetího věku

12. listopad 2012
Rozhlasová akademie třetího věku

Vysíláno do konce ledna 2010.

Se studiem Rozhlasové akademie třetího věku byla spojena řada aktivit, například natáčení ve studiu, nedělní setkávání lektorů a posluchačů, zájezdy ke Dni seniorů a velmi už tradiční týdenní studijně-rehabilitační pobyty posluchačů v Sedmihorkách. Veškeré tyto aktivity byly zaměřeny na plnější a bohatší prožívání života v seniorském věku.

Stopáž:
do 25 minut

Moderují:
Michaela Grimmová
Dagmar Francová a další

Historie:
8. listopadu 1991 v 8:00 hodin byl poprvé v "éteru" slyšet hodinový pořad pro seniorskou generaci pod názvem Stříbrná mozaika. Součástí tohoto pořadu byla i Rozhlasová akademie třetího věku, která se od září 1997 vysílal jako samostatný pořad (do ledna 2010).
Pozn. Starší pořady si ale stále můžete poslechnout v našem audio archivu (iRádiu).

Za dobu existence Rozhlasové akademie třetího věku odezněla v tomto pořadu řada rozmanitých cyklů, například z geriatrické psychiatrie, sociální komunikace, psychologie, etnologie, historie, literatury, meteorologie, psychosomatiky, geografie, botaniky a další.

Posluchači - studenti - vypracovávají písemné práce z každého cyklu, které lektoři vyhodnocují, úspěšní absolventi pak dostanou diplom.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.