Rozhlas odhaluje způsob hereckého myšlení, protože chybí obličej i gesta, vzpomínají Hana Bauerová a Josef Bulík na archivní nahrávce

3. březen 2024

Ve Vltavínu opět otevřeme rozhlasový archiv a zaposloucháme se do vzpomínek hereckých manželů Hany Bauerové a Josefa Bulíka. Připomeneme šlechtický rod Čabelických ze Soutic, věznění kata a jeho manželky v Táboře a podruhé navštívíme pohraniční pásmo v Cetvinách.

Na jaře roku 1996 vznikla nahrávka, kterou pořídil redaktor Jaroslav Klíma se dvěma jihočeskými hereckými osobnostmi a také manželi Hanou Bauerovou a Josefem Bulíkem. Hana Bauerová se narodila 5. února 1931 a Josef Bulík 22. března 1925.

A tak jejich společné vzpomínání připomínáme zhruba v polovině času mezi jejich narozeninami, tedy oním 5. únorem a 22. březnem. Celé vyprávění začíná vzpomínkami na otáčivé hlediště v Českém Krumlově a dost mimořádné zážitky, které se jim tam přihodily.

Ale řeč přijde i na rozhlas a práci s mikrofonem. Ten podle slov Hany Bauerové odhaluje způsob hereckého myšlení, protože herec v rozhlase nemá k dispozici ani obličej, ani gesta. 

„Mikrofon reprodukuje tvůj vnitřní svět. U mikrofonu zjistíš, jakým způsobem jsi schopen herecky myslet,“ říká v archivním rozhovoru mimo jiné Hana Bauerová.

Spustit audio

Související