Rozděleni svobodou: Když Babiš rozděluje Česko

24. březen 2020

Politika rozděluje českou společnost v posledních pár letech víc než když jindy. Hádky o podporu prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše nebo exministra financí Miroslava Kalouska dělí nejednu českou rodinu či přátele.

V dokumentu Duel proti sobě autorka staví zastánkyně dvou různých politických táborů v nejprve fiktivním a nakonec i reálném dialogu. 

Chtěla jsem Babišovi zavolat

„Mnoho let jsem volila ODS, mnoho let už je nevolím,“ říká Dana Marečková, 63letá dáma a bývalá podnikatelka. Dnes je v důchodu, bydlí v pěkném, pohodlném a udržovaném domě na kraji Hradce Králové. Je voličkou Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, ve druhé prezidentské volbě dala hlas Miloši Zemanovi.

Čtěte také

„Mám od Babiše podepsanou knížku O čem sním, když náhodou spím. Viděla jsem, že je to pracovitý člověk, vizionář a že by skutečně rád dostál svým slibům. Napadlo mě mu i psát, ale nemohla jsem najít adresu. Pak jsem zkoušela volat na číslo jejich kanceláře, ale nikdy jsem se nedovolala. Měla jsem chuť mu říct: vydržte, ta hysterie je jen chvilková a ono je to přejde,” vypráví Marečková.

Z jejích slov i gest je znát, že Andreji Babišovi upřímně fandí. Vysvětluje, kdy přestala volit ODS, proč volí Babiše nebo proč jí nevadí jeho kauzy ani trestní stíhání (které bylo po natáčení dokumentu zastaveno) nebo evidence ve svazcích spolupracovníků StB. „Jestli něco udělal, ať mu to dokážou, jinak ať tu hysterickou kampaň přestanou vést,“ říká Dana Marečková emotivně.

Na demonstraci to bylo moc hezké

Druhá účastnice dokumentovaného duelu je 34letá Alena Košťálová z Prahy. Má šestiletou dceru, je advokátka a také pravidelná účastnice demonstrací spolku Milionu chvilek pro demokracii.

Čtěte také

„No samozřejmě, já tam nemůžu chybět. Bylo to moc hezké… Naši přijeli s Rozárkou na demonstraci, sešli jsme se na Václaváku, já jsem vytáhla křídy a Rozárka předvedla celému Václaváku, že umí napsat ‚Babiš‘ bez diktování. Když chce napsat cokoliv jiného, tak to musím diktovat po písmenkách, ale Babiše vystřihne hned,” říká Košťálová. A vypráví dál – o tom, proč nemá ráda Babiše, co jí vadí na jeho vládě a proč nekupuje výrobky firem Agrofertu z Babišových svěřenských fondů.

„Je to jednoduchý. Vlezeš do obchodu a nesmíš si vybrat to nejlevnější, to je Babišovo stoprocentně. Pak je střední cesta, tam musíš najít výrobce, a pak je to nejdražší a to Babišovo nebude,” popisuje Alena.

Opravdu odlišný názor?

Úvahy o rozdělené české společnosti, jak o ní mluvíme teď, se objevily pro první přímé volbě prezidenta, kde se ve finále utkal Miloš Zeman s Karlem Schwarzenbergem. Rozdělení na dva tábory totiž po volbách neutichlo a naopak se začalo stupňovat.

Čtěte také

I volební výsledky začaly ukazovat, že velká a malá města, starší a mladí, chudí a bohatší mají zásadně odlišné postoje k politice. Společnost postupně začala štěpit především tři jména – Miloš Zeman, Andrej Babiš a Miroslav Kalousek. V debatách na internetu, sociálních sítích nebo v médiích působí oba tábory nesmiřitelně. 

Právě proto se v dokumentu Duel nakonec obě dámy, podporovatelka Andreje Babiše Dana Marečková a účastnice demonstrací Alena Košťálová, setkaly osobně, aby o politice společně debatovaly. Možná jejich pohled na politiku není tak moc odlišný, jak se z počátku zdálo…

Petr Nováček

„Je část občanů, kteří hledají státní ideu a chtějí od politiků slyšet, kam směřují a proč tam směřují. Ale tato skupina voličů je zřetelně slabší než druhá skupina, pro kterou je politika praktická záležitost. Jaký budu mít důchod, jaké budu mít zaměstnání, životní standard. A tento způsob politiky provozuje Andrej Babiš. Já zařídím tohle a vy půjdete se mnou. To je politika, která může mít velmi široký okruh konzumentů, nepotřebuje žádné ideové zaměření,“ komentuje dokument Marie Bastlové komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Dokument je součástí komentovaného cyklu Českého rozhlasu Plus, který mapuje, v čem je společnost 30 let po pádu železné opony nejvíce rozdělená. Dokument o rozdělení společnosti politikou natočila Marie Bastlová v dramaturgii Ivana Studeného. Navazuje na něj analytický rozhovor s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem, který moderuje Jan Bumba. Všechny dokumenty z cyklu Rozděleni svobodou najdete ZDE >>

autoři: Marie Bastlová , Ivan Studený , Jan Bumba
Spustit audio

Související