Rozděleni klimatem? Reportážní seriál se ptá, jak Čechy trápí starosti o planetu

15. květen 2021

Tým sociologů pro Radiožurnál zjišťoval, jak se Češi staví k otázkám změn klimatu a životního prostředí. Z průzkumu vyplynulo, že naprostá většina jich bere změnu klimatu vážně a 63 procent respondentů navrhuje začít s jejím řešením hned. Jak by to podle nich mělo vypadat v praxi? Jsou Češi ochotni přejít od slov k činům? Nový seriál Radiožurnálu ukazuje, jak o životním prostředí přemýšlejí lidé z různých sociálních tříd. V čem se rozcházejí? Poslechněte si denně vždy v 8:50.

Všechny epizody

Čtěte také

Sociologové z agentur PAQ Research, STEM a CVVM změřili v reprezentativním výzkumu pro Český rozhlas uhlíkovou stopu, kterou Češi a Češky vytvářejí spotřebou elektřiny, vytápěním, pozemní i leteckou dopravou a spotřebou jídla.

Ač se Česko řadí mezi menší státy, s 9,8 tunami CO2 na hlavu jsme v roce 2017 měli páté nejvyšší emise skleníkových plynů v Evropské unii a dvacáté na světě. Přibližně polovina z tohoto čísla leží mimo přímý vliv jednotlivců, tvoří ji emise z průmyslu, pracovišť a dalších oblastí. Výzkum projektu Rozděleni klimatem? se ale zaměřil hlavně na tu část, kterou lidé přímo ovlivňují svým spotřebním chováním a životním stylem.

Spočítejte si svoji uhlíkovou stopu!

Kompletní výsledky výzkumu najdete na serveru iROZHLAS spolu s unikátní kalkulačkou, díky níž zjistíte, jakou uhlíkovou stopou přispíváte ke znečištění prostředí právě vy. Spolu s výsledkem vám ukáže, jak si vedete ve srovnání se zbytkem společnosti i svými sousedy.

Sociologický průzkum zaměřený na otázky klimatu navazuje na předloňský projekt Českého rozhlasu nazvaný Rozděleni svobodou, který zkoumal uspořádání české porevoluční společnosti. V něm tým sociologů napříč institucemi definoval šest skupin obyvatel podle jejich příjmů, majetku a kontaktů. Pokud chcete vědět, do které ze sedmi současných společenských tříd by výzkumníci zařadili právě vás, zjistíte to ve starší aplikaci na serveru iROZHLAS.

Čím šest společenských tříd v Česku, které projekt popsal, zvyšuje svoji uhlíkovou stopu? Jak to souvisí s jejich postoji ke klimatické krizi a jakými způsoby mohou různé skupiny zátěž CO2 snižovat? Sledujte projekt Rozděleni klimatem? na serveru iRozhlas a na naší sesterské stanici Český rozhlas Plus.

autor: and
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.