Rostlinou pro podzimní a zimní truhlíky je určitě vřes. S dobrou péčí přežije do jara

25. říjen 2022

Celé léto jsme měli balkóny vyzdobené kvetoucími pelargóniemi, petúniemi a dalším barevným kvítím. Co ale dát do truhlíků na podzim a zimu? Hobby markety a květinářství nabízejí listopadky, ale také vřes v bezpočtu barev.

„Vřes roste v rašeliništní půdě, která je taková vlhčí, většinou ve stínech,“ říká jihlavská květinářka Barbora Vachna Konečná. V truhlících bychom tak vřesu měli připravit podobné podmínky. Ideální tak je sázet je do rašeliny. Při aranžování truhlíku je dobré počítat s tím, že vřes už do jara nenaroste. Není tak nutné mu nechávat volný prostor. Rašelina, ale i univerzální zemina, nějaký čas po sázení slehne. Je pak dobré dosypat další hlínu. Rostlinám tak přidáme další živiny. Ale pozor, hnojit už až do jara nebudeme!

Vřes

Rašeliniště jsou vlhká a vřes také potřebuje vlhko. Důležité je mu vláhu přidávat i v zimě. „Mráz ničemu nevadí, rostliny jsou k tomu uzpůsobené. Když mrzne, nezalévat, ale pokud je nad nulou, určitě zalévat. Ne moc,“ radí květinářka. Vřes by měl při dobré péči vydržet do jara, a pokud ho chceme mít i nadále pěkný, je třeba ho zastřihnout. „Ostříhat hodně brzy zjara. Já dělám ježečky, asi do deseti centimetrů. On se krásně zahustí,“ říká.

Vřes

Vřes je možné kombinovat s dalšími rostlinami. „Spousta podzimních rostlin i po zaschnutí vypadá stejně, třeba drátovec,“ říká Bára Konečná a vyjmenovává další doplňky k vřesu: „Pěkné jsou i chilli papričky, suché listy, různé bobulky, kaštany, kukuřice.“

Spustit audio