Rossini, Bruch a Bartholdy v podání SOČRu na Dvořákově Praze

26. srpen 2010

Klarinetistka Ludmila Peterková, violista Maxim Rysanov, dirigent Juraj Valčuha a rozhlasoví symfonikové se sejdou na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina ve středu 1. září, aby v rámci 3. ročníku festivalu Dvořákova Praha uvedli předehru k opeře Vilém Tell od Gioacchina Rossiniho, Bruchův Koncert pro klarinet, violu a orchestr e moll a 3. symfonii „Skotskou“ od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Český rozhlas 3 – Vltava nabízí z tohoto večera přímý přenos.

Rodilý Slovák Juraj Valčuha studoval kompozici, dirigování a cimbál VŠMU v Bratislavě. Dva roky pak pokračoval ve studiu dirigování v Petrohradu, u Ilji Musina. V roce 1998 přesídlil do Paříže, kde studoval dirigování na Conservatoire National Supérieur u Janose Fürsta. Má za sebou spolupráci s předními symfonickými tělesy Francie, dále např. s Rotterdam Philharmonic Orchestra, Philharmonia Orchestra London, s lipským Gewandhausorchestrem, Mnichovským filharmonickým orchestrem, Pittsburgh Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, National Symphony Washington a také s Českou filharmonií. Hudebnímu divadlu se věnoval např. se soubory bavorské Státní opery, benátského Teatro La Fenice nebo Opery v Nancy. Od listopadu 2009 je šéfdirigentem Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI v Torinu.

Ludmila Peterková, laureátka mezinárodní soutěže Pražské jaro 1991, vystudovala hru na klarinet na Pražské konzervatoři a HAMU. Absolvovala roční stáž na pařížské Conservatoire National Supérieur a různé kratší kurzy u klarinetistů zvučných jmen (K. Leister, M. Arrignon). Dnes působí jako profesorka Pražské konzervatoře a od roku 2007 pořádá vlastní kurzy v západočeských Domažlicích. Vystupovala v zemích celé Evropy, významné zahraniční koncerty absolvovala např. v roce 2005 v Japonsku, kde strávila tři čtvrtě roku. Od roku 2000 nahrává exkluzivně pro společnost Supraphon. Její CD s nahrávkami Rossiniho, Mendelssohna a Brucha získalo prestižní cenu Harmonie za nejlepší nahrávku roku a v roce 2007 vyšel zatím poslední, velmi úspěšný titul Playful Clarinet. Věnuje se také staré hudbě.

Maxim Rysanov je uznáván jako jeden z nejlepších a zároveň nejcharismatičtějších violistů na světě. V uplynulém roce získal ocenění časopisu Gramophone v kategorii „Mladý umělec roku“ a byl účastníkem programu BBC New Generation Artists, který podporuje mladé umělce. Pochází z Ukrajiny a v současné době žije v Londýně. Je pravidelně zván k vystoupení na festivalech a v prestižních koncertních síních ve Velké Británii i ve světě, ať již jako sólista či komorní hráč. Všechny Rysanovovy poslední sólové nahrávky získaly ocenění „Editor’s Choice” (tip šéfredaktora) časopisu Gramophone. Šlo o projekty Brahmsovo violové dílo, koncerty J. Tavenera a G. Kancheliho a recitálové CD s Evelyn Chang. Značná část jeho aktivit patří soudobé tvorbě. Věnuje se i dirigování.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu