Romeo, nebo vrah? Případ nešťastné lásky ukončila smrt jednoho z milenců

Případ jako ze Shakespeara. Láska, které nikdo nepřál, skončila smrtí. Byla to ale vražda, nebo pokus o dvojitou sebevraždu? Úkol pro četníky z Jehnic.

Účinkují: Jan Hofman, Nikola Heinzlová, Jiří Schwarz, Nataša Nosková Gáčová, Dušan Sitek, Petr Štěpánek, Jakub Stich, Kateřina Fixová
Připravili: Tereza Vojtová, Michal Simandl
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 12. 9. 2018

Píše se srpen 1926. V Jehnicích u Brna si 23letý rolnický syn Bohumil Černohlávek namlouvá 18letou selskou dcerku Bertu Pernicovou, a to proti vůli svých rodičů. Ti pro syna totiž nechtějí chudou nevěstu. Přesto se mladí zamilovaní scházejí dál.

Bohumilův otec, známý surovec, se nebojí udělat cokoli pro to, aby sňatku zabránil. O Bertě Pernicové šíří pomluvy a občas ji i bije a nadává na veřejnosti. Zoufalství dvou mladých lidí vyvrcholí 30. srpna 1926 na taneční zábavě v nedalekém Ořešíně.

Dvě těla na cestě

O něco později byli na polní cestě nalezeni dva podřezaní. Mladý muž a žena. Mrtvola děvčete ležela na zádech, hlava byla mírně nachýlená doleva, v pravé ruce držela bílý kapesník. Na krku oběti zela velká hluboká řezná rána. Obličej a hrudník byly silně zakrváceny. Mladík ležel vedle ní. A přežil.

Pitva těla Berty Pernicové potvrdila, že žádné ze zranění nebylo způsobeno v sebeobraně. Vše nasvědčovalo tomu, že zemřela dobrovolně nebo vrahovi důvěřovala. Pitva navíc odhalila jednu překvapivou věc – Berta Pernicová byla stále panna.

Veškeré pomluvy, které o ní šířila Černohlávkova rodina, se tedy nezakládaly na pravdě. Mohla to tedy být jedna z hlavních příčin, proč by se mohla rozhodnout dobrovolně zemřít. Taková pomluva ve 20. letech mohla stát mladou dívku čest a veškeré další vyhlídky na šťastný rodinný život.

Čin z lásky

Bohumil Černohlávek z těžkého zranění vyvázl brzy, takže byl za několik dní schopen výslechu. Ihned se ke všemu přiznal. Zabil ji a pak se pokusil zabít i sebe. Mělo se jednat o Bertin nápad.

Milovali jsme se. Bránili nám být spolu, neviděli jsme jiné východisko. Vzal jsem nůž a pak jsme se šli projít. Procházeli se a pak si sedli do trávy a dohodli jsme se, že když spolu nemůžeme žít, můžeme spolu umřít, a že to uděláme hned.
Bohumil Černohlávek při výslechu v nemocnici

Pochybili četníci?

Vzhledem k tomu, že měli četníci od Bohuslava Černohlávka přiznání, že Bertu Pernicovou zabil, nebyl to případ příliš složitý. Přesto se dochoval dopis od vrchního státního zástupce, který práci četníků kritizoval a poukazoval na mnohačetná pochybení při zajištění místa činu.

Stěžoval si například na zasypání kaluží krve na místě činu jehličím, což znehodnotilo všechny stopy a znemožnilo další šetření. Dále četníci dopustili, aby majitel nože, řezník Macháček, vražednou zbraň sebral a očistil od krve.

A pak tu byl odvoz těla Berty Pernicové: tělo bylo ještě před provedením ohledání a soudní pitvy předáno rodině, kde ho umyli a převlékli ze zakrvácených šatů. Ty vyprali a znehodnotili tak poslední důkazy. Pořád ještě totiž nebyly zcela vyvráceny všechny možnosti, že vraždu má na svědomí někdo jiný.

Milost nepomohla

Bohumil Černohlávek byl odsouzen za vraždu k trestu smrti. Trest byl později zmírněn na 10 let žaláře. V jeho dopisech otci z vězení nebyla jediná zmínka o Bertě nebo jeho nešťastné lásce.

Dochovaly se také dopisy Bohuslavova otce prezidentovi republiky s žádostí o milost a zkrácení trestu pro syna, aby se tak mohl postarat o staré nemocné rodiče a upadající hospodářství.

Tragická svoboda

Třetí žádosti o milost už bylo vyhověno a poslední třetina trestu byla Černohlávkovi prominuta. Na svobodě se později oženil a měl syna. V rozpadajícím se statku pak pečoval o matku a otce, kteří mu v podstatě zkazili život.

Podle jehnických pamětníků prý chodil stále zasmušilejší a 24. května 1969, kdy mu bylo 66 let, svůj život nečekaně ukončil skokem pod vlak. Jestli ho tížilo svědomí, nebo na něm zanechalo stopy sedm let ve vězení, už nikdo neví.

autoři: Bronislava Janečková , Tereza Vojtová , jra
Spustit audio

Související