Rolling Stones vydávají po 18 letech nové album Hackney Diamond. Hostem na desce je i Paul McCartney

20. říjen 2023 10:00

Vydat průměrně jedno album za dva roky je pro řadu profesionálních muzikantů normální. Málokdo to ale zvládne dělat téměř šedesát let jako legendární Rolling Stones. Jedna z nejuznávanějších kapel hudební historie dnes vydává svou 26. studiovou desku s názvem Hackney Diamonds.

Na nové autorské album čekali fanoušci Rolling Stones skoro dvacet let a kapela si dala zvlášť záležet. Mezi hosty najdete třeba jméno Eltona Johna, nečekané spojení pak nabízí píseň Sweet Sounds of Heaven, kde se potkává Lady Gaga a Stevie Wonder.

The Rolling Stones vydávají po osmnácti letech nové album. Lákají na něj písní Angry

Největším překvapením ale pro řadu lidí bylo spojení Rolling Stones a Beatles, tedy kapel, které jsou často označovány za rockové rivaly. Nabídka spolupráce prý zaskočila i samotného Paula McCartneyho, jak popsal v rozhovoru s americkým moderátorem Jimmym Fallonem kytarista Ronnie Wood.

„Paul z toho byl úplně odvařený, vypadal jako dítě v obchodě s hračkami, takový školáček, pořád křičel, že je to jako ve snu, člen Beatles na albu Rolling Stones,“ vzpomínal se smíchem.

Ronnie Wood zároveň několikrát uvedl, že deska poeticky odráží i dlouhou historii kapely. Například ve skladbě Live By The Sword, kterou nahrál bubeník Charlie Watts ještě před svou smrtí v roce 2021. Baskytarové party navíc na žádost producenta obstaral bývalý člen Bill Wayman a kapela díky tomu po třiceti letech nahrávala v původní sestavě.

Poslechněte si reportáž Josefa Kaňky s ukázkami z nového alba.

autoři: Josef Kaňka ,
Spustit audio

Související