Roli v muzikálu Eltona Johna nedostane každý. Kamila Nývltová ano

11. duben 2013

Úspěšná a talentovaná zpěvačka Kamila Nývltová se stala čtvrtečním (11. dubna) hostem moderátorky Evy Kvasničkové.

Vyrůstala ve Rtyni v Podkrkonoší a širšímu publiku o sobě poprvé dala vědět prostřednictvím televizní soutěže X Factor. Zvítězila v kategorii zpěváků do 25 let, poté účinkovala v hlavních rolích muzikálů jako Kleopatra nebo Angelika. V současnosti můžeme Kamilu Nývltovou spatřit po boku Lucie Bíle ve světovém muzikálu Aida, na podiu Hudebního divadla Karlín.

Osmnáctiletá Kleopatra

Popularita a úspěch nejsou zadarmo. Daň může být vysoká a ne každý dovede vydržet obrovský tlak, kladený na mladé umělce. Stejně tomu prý bylo i u K. Nývltové, která musela opustit rodinu, své přátele a vrhnout se do světa show bussinesu, tak říkajíc po hlavě: „Bylo to opravdu těžké. Prožila jsem si dny, kdy jsem volala domů s pláčem a chtěla se vrátit zpátky, ale musela jsem být silná a bojovat.“ Odhodlání se nakonec vyplatilo, protože svým nadáním dovedla oslovit hudebníka a producenta Michala Davida, který ji obsadil do hlavní role muzikálu Kleopatra.

V obnovené premiéře dokonce střídala protřelou Ilonu Csákovou! „Ze začátku jsem byla zmatená. Problém mi dělalo byť jen přejít jeviště a potřebovala jsem rychle nabrat potřebné zkušenosti. Všichni byli zvědaví, co v té osmnáctileté holce je.“ Je až neuvěřitelné, že se tehdy K. Nývltová dokázala naučit svou roli během jednoho týdne.

Česko zpívá

Kamila Nývltová

Aby soutěžení nebylo málo, rozhodla se K. Nývltová předávat své celoživotní zkušenosti s účastí v pěveckých kláních dál. Se svou matkou vymyslela původní projekt s názvem Podhorský čtyřlístek, který si dovedl získat účastníky i za hranicemi České republiky: „Být patronkou celé události je pro mě radost a přináší mi to jen hezké věci. Chci podporovat mladé talenty a dát jim šanci prosadit se, a třeba i něco v životě dokázat.“ Soutěž se v současnosti změnila do podoby Česko zpívá a mediálním partnerem je i Český rozhlas.

Letos se přihlásilo 345 zpěváků a již tento víkend se otevře podium v Trutnově, ovšem pouze pro 20 vyvolených. Jaká byla kritéria výběru a co můžeme očekávat? „Pro mě osobně je nejdůležitější dobrý zpěv, ale navíc mě musí člověk i něčím zaujmout. Svou roli hraje charisma a vystupování. Jsem přesvědčena o tom, že kvalita soutěžících je srovnatelná s těmi, kteří účinkují v různých televizních variantách.“

Více si poslechněte v přiloženém audio souboru na začátku článku.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.