Rolfing se pokouší najít v celém těle rovnováhu, a to ne jen v místě, které bolí

8. červenec 2013

Pondělním hostem byl Aleš Urbanczik, švýcarský fyzioterapeut s českými kořeny, který do Česka přivezl novou metodu fyzioterapie.

Jak k tomu přišel?
Aleš Urbanczik se věnuje tzv. rolfterapii. Co jej k fyzioterapii vůbec přivedlo? „Byl jsem tehdy na herecké akademii a moc nevěděl, co dál dělat. Měl jsem deprese a navíc mě bolelo koleno.“
Byl po operaci menisku a ještě pět let po operaci jej noha stále bolela. Jeden kamarád mi poradil, běž na rolfing. „Já vůbec netušil oč jde a tak jsem to zkusil. Po třech sezeních jsem nevěděl, že nějaké problémy s kolenem mám. A po deseti sezeních, kdy jsem se až dosud cítil jako moucha, která nemůže odletět z místnosti a je jako v kleci, jsem najednou věděl co dál. Moc jsem nechápal proč, po obyčejné masáži těla.“

Zakladatelka Ida Rolf
Autorkou metody je Ida Rolf, podle Aleše Urbanczíka renesanční žena. „Začalo to nevinně, kůň ji kopl do žeber a běžná medicína už nepomáhala. Měla horečky a projevy jako po zápalu plic. Začala se zajímat o pozici a strukturu těla a od bolestí si pomohla. Pak se vdala a až když syn měl problémy s nohou, tak se k tomu vrátila. Začala s jógovými cviky a nohu mu narovnala. Když byla noha v pořádku, chtěla, aby se syn naučil hrát na klavír. Ale učitelka spadla a zlomila si ruku. A Ida Rolf ji pomohla a po třech měsících zase hrála na klavír. Pak 30 let tuto metodu zdokonalovala, nejprve se jmenovala strukturální integrace, poté rolfterapie.“

Noha (ilustr. obr.)

Architektura těla
Základní myšlenka rolfterapie je architektonická. „V těle máme kosti a klouby, ty jsou obaleny vazivovou tkání, tzv. pavoučí sítí, kteoru si můžeme představit ve třech dimenzích. Ta pak prochází přes všechny buňky. A to, co se časem může stát je, že se části zkrátí a poškodí. Vše, co je ve flexi je zkráceno, a pro extenzory je pak těžké to opět správně natáhnout. A to právě dělám, důsledkem je to, že se klouby dostanou tam, kde původně byly."
Aleš Urbanczik se vždy pokouší najít v celém těle rovnováhu, a to ne jen v místě, které bolí. "I děti, které špatně ležely v děloze, mohou mít problém a bolí je např. nohy. Obvykle běheme cca 10 hodin dokáži přepracovat celé tělo. Také vždy začínáme od nohou, které nesou celé tělo, ty jsou hodně důležité".

Jak Rolfing funguje?
Hlavní myšlenkou Rolfingu je to, že poloha kosterního systému je určena délkou a napětím svalů a vaziva k němu připojených. Rolfeři působí pomalým, hlubokým tlakem a jemnými pohyby na vazivový systém klienta. Toto jim umožňuje uvolnit a znovu uspořádat celkovou tělesnou formu, zredukovat přilnavost vzájemně sousedících svalových partií a změnit kompenzační vzorce.

Masáž chodidla (ilustrační foto)

Záznam celého rozhovoru s Danielou Brůhovou si můžete poslechnout také v iRádiu.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.