Roláda s krémem nebo se zavařeninou
V Sobotní kuchařce se Světlana Lavičková pustila do přípravy rolády. Tady je recept v písemné podobě:
6 vajec
6 polévkových lžic pískového cukru
6 polévkových lžic hrubé mouky
1 vanilkový cukr
1/3 prášku do pečiva
sníh ze 6 bílků
Postup:
6 žloutků třeme 10 minut s cukrem, pak přidáme mouku s 1/3 prášku do pečiva a sníh z bílků.
Na vymazaný plech (nejlépe Ceresem) vysypaný hrubou moukou dáme, do předehřáté trouby, těsto.
Celý úspěch spočívá v tom, že jakmile začneme třít žloutky zapneme troubu na nejvyšší stupeň tj. 250 stupňů.
Během 8 - 10 minut je roláda upečená (povrch má do zlatova). Intenzitu pečení ale nesmíme zmírnit!
Po vyndání upečené rolády z trouby objedeme plech nožem a přeneseme na vál. Na ten předem připravíme pečící papír. Roládu, ještě horkou, svineme a opět rozvineme a necháme vychladnout. Pak namažeme zavařeninou nebo krémem a po nakrájení můžeme dále zdobit šlechačkou nebo plnit krémem.
Krém:
1/8 másla
1/8 Perly
3-4 lžíce vychlazeného uvařeného pudinku (kokosového nebo vanilkového)
kakao
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozšleháme na jemný krém. 2/3 krému vložíme "do rolády" a 1/3 namažeme "na roládu". Přidat můžeme i oříšky.