Rok 2000: Nevysíláme! Televizní krize vyvolala demonstrace i změnu zákona

22. říjen 2018

Takzvaná „televizní krize“ z přelomu let 2000 a 2001 přivedla do ulic desetitisíce lidí a vyústila mimo jiné ve změnu zákonů o veřejnoprávních médiích. Bezprostřední příčinou rozruchu kolem České televize (ČT) bylo odvolání generálního ředitele Dušana Chmelíčka, který ve funkci vydržel deset měsíců, a zejména rychlý výběr nového šéfa ČT.

Tím televizní rada 20. prosince 2000, jen osm dní po Chmelíčkově odvolání, zvolila Jiřího Hodače. Tento dlouholetý zaměstnanec české redakce BBC se přitom v létě téhož roku s ČT nerozešel v dobrém, když opustil po necelých čtyřech měsících pozici ředitele zpravodajství.

Proti Hodačovu jmenování do čela celé televize se postavila velká část zaměstnanců zpravodajství, na obrazovce se dokonce objevilo jejich nesouhlasné stanovisko. Den poté, co se 22. prosince při hlavní zpravodajské relaci Události za moderátory objevila řada známých osobností, které podporovaly nově ustavený krizový výbor ČT, jmenoval Jiří Hodač ředitelkou zpravodajství bývalou redaktorku veřejnoprávní televize Janu Bobošíkovou.

Bobošíková začala připravovat vlastní zpravodajství, které se ve vysílání poprvé objevilo na Štědrý den. Z technických důvodů je mohli vidět jen lidé přijímající signál z pozemních vysílačů, diváci satelitního vysílání a kabelových televizí nadále sledovali „vzbouřenecké“ zprávy. Bobošíková rozdala i dvě desítky výpovědí, později ale zrušených soudem.

Stávka a rezignace ředitele

Jana Bobošíková

Konflikt mezi Hodačovým vedením a zaměstnanci zpravodajství nadále pokračoval. Vyvrcholení přišlo 27. prosince večer, když ČT přestala na pokyn Jiřího Hodače úplně vysílat. Signál se v éteru znovu objevil až po téměř 23 hodinách po výzvě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, zpravodajství ale ČT nadále vysílala dvojí.

Situace se neuklidnila, odpoledne na Nový rok vyhlásili televizní odboráři stávku, kterou chtěli urychlit řešení krize. Tou se začali zabývat také politici, jednali o ní šéfové parlamentních stran a 3. ledna pak vláda schválila novelu zákona o ČT. Ve stejný den se v Praze, Brně a Ostravě uskutečnily desetitisícové demonstrace na podporu revoltujících zaměstnanců televize. Hodač, který pro vyčerpání skončil začátkem ledna v nemocnici, dlouho odmítal výzvy k rezignaci, odchod z čela ČT oznámil až 11. ledna 2001.

Stávka skončila den poté, co poslanci 9. února na základě novely zákona zvolili prozatímním ředitelem ČT Jiřího Balvína. Nová právní úprava, podle jejíhož vzoru byl o rok později upraven i zákon o Českém rozhlase, změnila i způsob nominace do Rady ČT. Budoucí radní (jejich počet byl zvýšen z devíti na 15, každé dva roky se obměňuje třetina) nyní navrhují různé společenské organizace.

Dokudrama Adama Struhaly nám přiblíží jeden obyčejný večer v rodině, kde maminka vypráví synkovi pohádku, zatímco jeho tatínek měl toho večera jako obvykle zrovna číst v televizi zprávy. Ale nečetl… Účinkují Kamila Šmejkalová a Matyáš Doubrava, režie Jakub Doubrava. Dokudrama bylo natočeno v Českém rozhlase Plzeň, mistr zvuku Ondřej Franěk.

Další podrobnosti o vánoční krizi v České televizi v roce 2000 se dozvíte od teoretika médií Jana Jiráka. Povídá si s ním Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související