Rok 1931: Otevírá se pražská zoo

24. říjen 2018

V pondělí 28. září 1931 prošli první návštěvníci branou tehdy ještě rozestavěného areálu zoologické zahrady v pražské Troji. Dnes se tam na 60 hektarech chová 684 druhů zvířat v 5017 exemplářích. Po liberecké (založena 1919) a plzeňské (1926) je trojská zoo třetí nejstarší u nás. Loni prošlo jejími branami téměř 1,5 milionu návštěvníků.

Reálné obrysy získaly plány na zřízení pražské zoologické zahrady po vzniku samostatného Československa. V roce 1922 věnoval pro tento účel velkostatkář Alois Svoboda pozemky v Troji. Největší zásluhu na vybudování zoo historici připisují středoškolskému profesorovi Jiřímu Jandovi, který byl od počátku století jedním z hlavních propagátorů jejího vzniku.

Od roku 1923 řídil zoolog a ornitolog Janda budování zahrady a stal se i jejím prvním ředitelem. O sedm let později se zoo mohla pochlubit prvním zvířetem – byla jím lvice Šárka darovaná cirkusem Rebernigg. Protože neměla vhodnou ubikaci, žila lvice v trojské Jandově vile. Prvním oficiálním obyvatelem zoo se tak stala až vlčice Lotta.

Přibývala zvířata i úspěchy

Profesor Jiří Janda s lvíčaty

Následovali koně Převalského, jejichž chovem se později Praha celosvětově proslavila, a tygři. Postupně přibývala další zvířata a zoo se úspěšně rozrůstala. Zlom nastal v roce 1950, kdy přešla pod přímou správu hlavního města, což jí zajistilo stálý přísun financí. O devět let později se stal ředitelem Zdeněk Veselovský, pod jehož vedením zoo dosáhla řady chovatelských úspěchů.

Spolu s rozšiřováním zahrady rostl i zájem Pražanů a turistů. V sedmdesátých letech do Troje přicházelo až milion návštěvníků ročně. Počátkem 90. let však návštěvnost značně poklesla – do areálu nepřišlo za rok ani půl milionu lidí. Změna přišla až s novým vedením – v roce 1997 se stal ředitelem Petr Fejk. Přibyla řada nových pavilonů (pavilon želv, goril, Africký dům, pavilon Indonéská džungle). Začaly mizet mříže a klece, beton ve výbězích nahradila tráva. Proměnu nezastavily ani povodně z let 2002 a 2013.

Krátkou procházku pražskou zoologickou zahradou v době jejích počátků nabídne dokudrama podle scénáře Ester Fischerové. Účinkují Michal Štěrba, Matyáš Doubrava a Josef Jelínek, režie Jakub Doubrava. Dokudrama vzniklo v Českém rozhlasu Plzeň, mistr zvuku Ondřej Franěk.

Jak vypadaly první dny v pražské zoo a odkud se brala exotická zvířata? Nejen o tom si pak Ondřej Ševčík povídá s dlouholetou knihovnicí trojské zoo Hanou Heráňovou.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.