Rod Stewart – Every Picture Tells A Story (1971)

15. listopad 2023

Hvězdný vokální hrdina i průšvihář. Fanoušek fotbalu, whisky a blondýn. Chraplavý bouřlivák i lyrik, rozčepýřený rocker, lehce směšný disko-soulman i lázeňsky uhlazený interpret stařičkých šlágrů. To všechno někdy ve svém životě byl Rod Stewart, zpěvák se zajímavě zdrsnělým a snadno rozpoznatelným hlasem.

Užijeme si ho v Kulaté muzice, kde na nás čeká jedno z nejlepších alb Stewartovy dlouhé kariéry – deska Every Picture Tells a Story.

Vydal ji v roce 1971 coby svou třetí sólovou nahrávku (současně v té době zpíval v kapele Faces) a zúročil na ní talent přímočarého vokalisty, který se suverénně pohybuje v lyrických i rockově energických polohách. A přitom má vždycky cit pro náladu skladby, její text i dynamiku.

Stewartova kariéra trvá už přes půl století a zpěvák v ní zaznamenal mnoho hvězdných okamžiků. Přesto se dá říct, že z uměleckého hlediska je etapa raných sedmdesátých let jeho nejsilnější.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Kris Kristofferson – Kristofferson (1970)

    Kris Kristofferson je bezpochyby velikým vzorem už několika generacím countryových pokračovatelů písničkářského řemesla. Také on kdysi začínal jako bezejmenný muzikant.

  • Billy Joel – Piano Man (1973)

    Mikrofon a piano. To jsou dvě hudební rekvizity, o které se opírá kariéra jednoho z historicky nejúspěšnějších amerických popových skladatelů a zpěváků Billyho Joela.

  • Michael Jackson – Thriller (1982)

    Osudy dětských muzikantských hvězdiček bývají různé. Většinou skončí v zapomnění, občas jejich popularita přeroste práh dospělosti, někdy však se dotknou popového nebe.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.