Robert Louis Stevenson: Lupiči mrtvol. Hrůzyplný příběh talentovaného lékaře ve dvoudílné rozhlasové premiéře

Pokud tedy máte rádi jemné mrazení v zádech, když v bezpečí svého křesla napjati posloucháte, jak neuvěřitelné a strašlivé věci se můžou stát někde v daleké zemi, pak si pusťtě dvoudílnou rozhlasovou premiéru Lupiči mrtvol.

Účinkuje: Jaroslav Krejčí
Připravila: Eva Lenartová
Napsal: Robert Louis Stevenson
Překlad: Hana Šnajdrová a Břetislav Hodek
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 5. 8. 2023
Natočeno: v roce 2023

Stevensonova povídka je titulní povídkou známého výboru hororových příběhů, který připravil český básník, prozaik, esejista a překladatel Jan Zábrana.

Upřímně řečeno z dnešního pohledu o horor tak úplně nejde, ale zaručujeme vám, že prožít něco podobného byste rozhodně nechtěli.

Lupiči mrtvol jsou skvělou hrůzostrašnou povídkou tak akorát pro letní podvečer, neboť jak tvrdil americký filmový režisér Hitchcock: „Může být něco roztomilejšího než pěkná vraždička, je-li provedena s jemností a fantazií?“

Děj Stevensonovy novely má ovšem kulisy pro horor typické – márnice, hřbitovy, rakve a deštivé noci. Půvab Lupičů mrtvol však spočívá především v tom, že do velmi realistického vyprávění se v závěru náhle prolomí cosi nevysvětlitelného…. A snad taky trestajícího.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.