Robert Fulghum. První sbírka povídek mu vyšla v padesáti

Dnes si budeme povídat o americkém spisovateli a filozofovi Robertu Fulghumovi, který pravidelně a rád navštěvuje Českou republiku. Napsal Jan Senius. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Robert Fulghum říká, že u nás žije výjimečná komunita lidí, která mu je blízká a v níž se sám cítí jako doma. Česká jasnovidka mu dokonce jednou předpověděla, že se ve svém dalším životě narodí opět v Česku, v tom minulém tu prý už žil.

Díky svým profesím mohl sledovat život

Robert Fulghum se narodil 4. července 1937 v americkém Texasu, kde vyrůstal v nábožensky konzervativním prostředí, ve svém dalším životě se však naučil nahlížet na věci také z jiných úhlů pohledu. Jeho otevřenost a zvídavost ho přivedla k mnoha profesím (pastor, kovboj, barman, učitel), které mu umožnily sledovat život kolem sebe a sbírat zkušenosti pro budoucí spisovatelskou tvorbu.

Že se však jednoho dne stane spisovatelem, jehož knížky jsou překládány do jednatřiceti jazyků a lidé je čtou ve více jak sto zemích světa, to do svých padesáti let, kdy byla vydána jeho první sbírka povídek Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, tento kouzelný pozorovatel všedního života sám netušil.

Další Příběhy z kalendáře představí malíře, jehož námětem jsou dívky z Tahiti.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.