Říká se mu malá Hluboká. Zámek Hrádek u Nechanic je jako stvořený pro filmové pohádky

31. červenec 2018

Užijte si Hradozámecké léto a přijeďte se za námi podívat v neděli 5.srpna na zámek Hrádek u Nechanic. Od 12:00 do 16:00 hodin jsme pro vás připravili bohatý program, v rámci kterého vystoupí Jana Chládková se skupinou Pontiac, Pavel Vítek, Josef Zoch, Petra Černocká a Marcel Zmožek. Během odpoledne se můžete také vydat na prohlídku zámku s naším kolegou Otou Jirákem. 

Hradozámecké léto v neděli doputuje i do Královéhradeckého kraje, jeho další letní zastávkou bude zámek, kterému se dříve říkalo "malá Hluboká". Harrachové zase chtěli, aby to byl spíš Červený hrádek pro jeho původní červenou fasádu, kterou teď zase po letech získal zámek zpět.

Na Hrádek u Nechanic vás přijel pozvat kastelán Martin Rejman. Tak jaké je zatím léto u vás na zámku? Je asi také tak horké, jako v Hradci Králové.
Ano je a je v plném proudu. Návštěvníci chodí na zámek každý den. My jsme za to rádi a děláme vše pro to, aby všechno fungovalo tak jak má.

Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale slyšel jsem, že jezdí nejen návštěvníci, ale také filmaři. Teď se u vás natáčela nějaká pohádka.
Ano, je to tak. Od úterý do pátku minulého týdne jsme měli možnost přivítat norský filmový štáb, který točil pokračování norské pohádky, která se jmenuje Cesta za králem trollů. Bylo to hezké. Dva natáčecí dny, přípravy a spousta práce.

Je to v podstatě taková lovecká chatička, ovšem s dispozicí 117+1.
Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

Viděl jsem na fotografiích, že do historických místností muselo najet hodně filmařské techniky. Nebyl jste z toho trochu nervózní?
Já se přiznám - velmi. Protože to je vždy o tom, abychom všechno pohlídali a aby filmaři nic nepoškodili. Aby si odnášeli jen své propriety a ne náš mobiliární fond. Ale musím dodat, že filmový štáb byl velice profesionální a vše proběhlo bez problémů.

Jak se vám líbila ta práce filmařů?
Filmařskou práci už znám, protože jsem se musel smířit s tím, že je Hrádek u Nechanic taková malá filmová hvězdička. Takže jsme filmaře přivítali rádi a všechno bylo perfektní. Jediné co bylo, že mě opravdu znervózňovaly zejména kouřové efekty. Protože zámek se najednou ocitl v mlze a při těchto teplotách to bylo pro některé herce velice náročné. Ale musím říct, že zejména catering je dobrá věc, ten bych tam chtěl mít každý den.

Malý zázrak. Velká nebesa se po 80 letech vrátila do ložnice hraběnky na Hrádku u Nechanic

Hrádek u Nechanic - ložnice hraběnky

Na Hrádku u Nechanic bude o tomto víkendu zpřístupněn druhý hlavní prohlídkový okruh s názvem Osobní život šlechty. Na tento okruh, respektive do ložnice hraběnky Harrachové, se po více než 80 letech vrátila nebesa nad postel, jejichž restaurování trvalo více než tři roky.

Hrádek u Nechanic se tedy objeví v dalším filmu, tentokrát norském. Můžeme zmínit další filmy, které se u vás natáčely?
Byly to hodně pohádky. Byl to Princ a Večernice, Anička s lískovými oříšky, Elixír a Halíbela. Také Tmavomodrý svět.

Tak pojďme připomenout historii zámku. Jak se vlastně ocitl Hrádek u Nechanic?
Hlavním důvodem byla neuvěřitelná poloha uprostřed lesů. Jak často říkám, je to v podstatě taková lovecká chatička, která na mýtině Lubenského vrchu vznikla zejména proto, že se tam dobře lovilo. V okolí se chovali daňci a laňky a Harrachové to skutečně využívali jako své letní lovecké sídlo. Ale zároveň také jako sídlo reprezentační, které mělo ukázat starobylost tohoto rodu.

Zámecké slavnosti - loutkové divadlo

Říkal jste lovecká chatička, ale to je chatička o dispozici 117+1.
Ano. To říkám velmi rád a to pořád musím ještě zmiňovat, že se to týká jen zámecké budovy. Mnozí návštěvníci se třeba ptají, proč stavba celého areálu trvala bezmála 20 let. Ale není to jen zámecká budova, je to i přilehlá čtyřkřídlá hospodářská budova, vedle dva strážní domky, dále prostor vodárny nebo rozlehlý zámecký park.

20 let, ale to mi zase na takovou velkou stavbu nepřipadá moc. Rok 1839, to se se stavbou začalo a když bylo hotovo, tak se Harrachové nastěhovali. Kolik let tam prožili?
Žili tam na svou dobu poměrně dlouho, protože skutečně zámek obývali až do roku 1945. Na základě Benešových dekretů byl v tu chvíli zámek zestátněn a od té doby je v podstatě zámek státní až do dnešní doby. Takže se na zámku vystřídaly dohromady čtyři generace Harrachů.

A díky tomu, že to je mladá stavba, tak si mohli užívat i všech technických vymožeností. V podlahách je potrubí, dá se tedy mluvit o jakémsi podlahovém vytápění. Nebo tam máte i vytahovadlo. Což je výtah pro pana hraběte.
Ano, přesně tak. Ten tam je a stále přemýšlíme nad tím, kterak ho prezentovat. A můžu říci, že možná už příští rok najdeme způsob, jak by i návštěvníci mohli toto vytahovadlo vidět.

Viděl jste televizní seriál Panství Downton?
To víte, že ano.

Čtěte takéStátní zámek Hrádek u Nechanic

Mě tam zaujalo, jak to bylo na starých šlechtických sídlech rozděleno. Místnosti pro služebnictvo a místnosti reprezentativní pro panstvo. Je to tak i na Hrádku u Nechanic?
Ano a dokonce je to u nás rozděleno hned několikerým způsobem. Jednak ukazujeme reprezentační místnosti, dále pak ty osobní místnosti. Reprezentační jsou rozdělené dále na pánské a dámské pokoje, stejně jako ty osobní. A to všechno nám umožňuje prohlídkové trasy rozdělit. Takže pokud chcete vidět jen ty nejhezčí sály, jdete se podívat na první prohlídkový okruh přízemím. Pokud chcete vidět osobní život šlechty a také místnosti pro poddané, tak se jdete podívat na druhý prohlídkový okruh do patra.

Hradozámecké léto na zámku Hrádek u Nechanic

V neděli 5. srpna k vám dorazí naše rozhlasové Hradozámecké léto. Připravili jsme bohatý program, vystoupí Jana Chládková, Pavel Vítek, Petra Černocká, Marcel Zmožek. Na prohlídku zámkem vezme zájemce odpoledne Ota Jirák. A od 13 hodin bude i přímý přenos s Patrikem Rozehnalem a Blankou Malou. Už víte, jak celou historii zámku naučíte Otu Jiráka, vašeho nového průvodce?
Je pravda, že pan Jirák od nás dostal průvodcovský text, takže uvidíme, kolik informací dokázal vstřebat. Ale nebojte, na té prohlídce nebude sám. Bude ho doprovázet naše mladá paní komtesa, takže ta mu poradí, který klíč patří do jakých dveří.

Kolik z oněch 117 místností vlastně běžně lidem ukazujete?
To je dobrá otázka. Někdy to musím spočítat, ale myslím si, že to bude kolem 30 místností. Ne víc.

Výhled z věže

Co vaše návštěvníky nejvíc zajímá? Z čeho jsou nejvíc překvapeni nebo ohromeni?
Jak kde. Na té první prohlídkové trase jsou ohromeni krásnými sály, ať už je to Rytířský sál, Zlatý sál, podívají se také do Ranního salónu nebo do jídelny. Asi nejzajímavější na první prohlídkové trase je knihovna s tajnými dveřmi a zajímavými obrazy. V druhém patře pak obdivují to, jak šlechta žila. Že to nejsou jen ty velké reprezentační pokoje, ale třeba takové drobnosti jako koupelny, nebo ložnice. Zaujme je třeba také houpací křeslo pana hraběte, které se nachází v jeho salónu.

Když vy jste před dvěma roky nastoupil, zaujalo vás ve sklepě elektrické zařízení, rozvody a rozvodné skříně. Tím elektrickým vybavením byl zámek potom asi dodatečně doplněn.
Přesně tak. Elektrifikován byl v roce 1914. A kromě těch elektrických rozvodů ukazujeme také původní elektrorozvodnu, dále kotle, které zařizovaly centrální vytápění. A já se velice těším, protože v září tohoto roku sklepy napojujeme na zámeckou kuchyni. Takže se stane součástí této prohlídkové trasy a konečně můžeme ukazovat zámeckou historickou kuchyni častěji než jen na Vánoce a Velikonoce.

Hradkozámecká noc - knihovna

Vy neukazujete jen jak žili Harrachové, ale jak žili a pracovali i sloužící, kteří se o ně starali.
Ano. Ze zkušenosti můžu říct, že i to lidi zajímá. Kterak ten objekt fungoval. A já jsem rád, že to můžeme ukázat.

Co vaše letní akce? Co speciálního bychom mohli posluchačům připomenout?
Já bych je rád pozval na zámecké slavnosti, které se budou odehrávat 18. a 19. srpna. V sobotu je čeká doprovodný program, kde uvidí loutkové divadlo, také folkové vystoupení, vystoupení s koněm nebo večer ochotnické divadlo. Po celý víkend bude v nádvoří zámku také jarmark a uvnitř pak kostýmované prohlídky, které nadchnou každého návštěvníka. V ten den se také můžou podívat na zámeckou věž se skvělým rozhledem. Myslím si, že to opravdu bude stát za to.

Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

A 25. srpna bude Hradozámecká noc?
Ano. To jsou zase speciální večerní prohlídky, od 18 do 22 hodin večerní se návštěvníci mohou projít zámkem v tuto netradiční dobu. Přízemí zámku si mohou prohlédnout při takzvaných prohlídkách poanglicku, kdy je nemusí doprovázet průvodce. Také tam bude vystoupení na harfu. Celý zámek bude otevřený právě v tento netradiční čas.

A také nezapomeňte už v neděli 5.srpna zámek Hrádek u Nechanic. Těší se na vás tým hradozámeckého léta a především moderátoři přenosu, který budeme vysílat od 13 do 14 hodin, Patrik Rozehnal a Blanka Malá. Více informací na www.hradozameckeleto.cz. Těšíte se také?
Velmi se budu těšit a jen posluchačům připomenu, že pokud se chtějí projít zámkem s Otou Jirákem, doporučujeme rezervaci.

Děkujeme. Ať se to vše povede, pane kasteláne.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související