Řidičák bez jízd? Ve Španělsku běžná praxe, ale zkoušce řidičských schopností se nevyhnete

Ve Španělsku můžete získat řidičský průkaz, aniž byste absolvovali praktické jízdy. Sice musíte předvést, že řídit umíte, ale nikdo nebude zkoumat, jak jste se to naučili.

Na to, že venku je 39 stupňů, je v autoškole nezvykle mnoho žáků. Mezi nimi i Francisco Manuel. Je mu prý teprve 17 let, proto chce zatím složit zkoušku z teorie, a jakmile mu bude 18, doplní si zkoušku z jízdy.

Francisco nepatří mezi ty, kdo mají v plánu obejít praktické hodiny. S instruktorem chce absolvovat aspoň 20 jízd. A prý i většina jeho kamarádů, kteří už řidičák mají, to udělala stejně.

Bez jízd, zato pod drobnohledem

Podle zkušeností jeho spolužačky Maríe se ve zdejších autoškolách sice dá jít na praktickou zkoušku už po absolvování jedné jediné jízdy, ale zkoušející si na takového žáka dá obzvlášť dobrý pozor. První, co ho zajímá, je, kolik toho adept na řidičský průkaz najezdil.

Získat ve Španělsku řidičský průkaz vyjde ve Španělsku v přepočtu asi na 25 až 30 tisíc korun, v závislosti na místě, kde se o řidičské oprávnění ucházíte. Jiné ceny jsou v Madridu, jiné v Sorii na severovýchodě země nebo na jihozápadě v Badajozu

Drobná, usměvavá Celia, která sedí u stolu spolu s Franciscem a Máriou, se jen potutelně usmívá. Je jí osmnáct a ví svoje. Má za sebou už asi 35 jízd a jednu nevydařenou praktickou zkoušku. Ve středu ji čeká opravný pokus. Při tom prvním prý zapomněla zapnout směrovky, a párkrát jí dokonce zhasl motor.

Majitelka autoškoly Diana učí mladé lidi řídit už 17 let. Podle jejích zkušeností se vždy najde někdo, kdo není zpočátku tak zdatný, ale při troše trpělivosti se řídit naučí. A přestože ve Španělsku není předepsaný počet povinných jízd, její žáci se učí řídit klasickým způsobem.

Studenti Dianiny autoškoly se na zkoušky připravují zodpovědně, i když v letním horku by asi i oni byli radši někde na pláži

Standardem je tedy stejně jako u nás 20 praktických, většinou 40minutových jízd. Někdy mohou ovšem trvat třeba i dvě hodiny, záleží na dohodě žáka s instruktorem. Teoretická zkouška sestává z 30 otázek, které musí adepti zodpovědět během 30 minut. Vybírají přitom vždy ze tří variant odpovědi. Pro úspěšné složení zkoušky nesmí mít v testu víc než tři chyby.

Řidičák = nezávislost

Nejstarší žačkou Dianiny autoškoly byla prý 63letá žena, což ve Španělsku není nic výjimečného. V minulosti totiž nebylo běžné, aby ženy řídily. Občas si řidičák přijdou udělat i 70leté dámy, které si tak chtějí splnit celoživotní sen, být nezávislé na muži, dětech nebo vnoučatech.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio

Související