Řidič autobusu a mistr republiky v kulturistice Vladimír Semerád: Žena mi doma povolila síň slávy. Jsou v ní stovky medailí a pohárů

29. říjen 2020

Celý život se věnuje kulturistice, resp. od roku 1975, kdy se vrátil z vojny. 67letý Vladimír Semerád z Prahy – východ je řidičem autobusu a potkávat ho můžete na lince mezi Strančicemi a Velkými Popovicemi. Jenom ale zhruba 14 krát do měsíce. Je už totiž v důchodu.

„Příprava před mistrovstvím nebo jinou soutěží je hodně důležitá hlavně co se týče životosprávy," popisuje Vladimír Semerád a dodává: „Je to totální dieta. Vynechávají se sacharidy, sůl a pití, naopak se zvyšuje příjem bílkovin. Je to takový chemický proces.“ V dnešní době je ale podle něj příprava jídla mnohem jednodušší. Dřív si třeba vařili celé slepice a jedli i sedm kostek tvarohu denně.

Skloubit řízení autobusu s kulturistikou je podle něj hodně těžké. Ráno brzy vstává a večer je už hodně unavený. Ale když má člověk silnou vůli, vždy si čas na trénink udělá. „Když jsem s kulturistikou začínal, žena mě hodně podporovala. Teď už by mě ale asi raději viděla doma a ne, abych stále jezdil po světě a ukazoval svaly,“ říká Semerád o manželce, která učí na základní škole mimo jiné tělocvik a pro manželovu kulturistiku má pochopení i dnes.

Mezi nejnovější úspěchy Vladimíra Semeráda patří opět titul mistra republiky, který obhájil loni, tedy v roce 2019. Na mistrovství Evropy skončil pátý a na mistrovství světa ve Španělsku jedenáctý. Reprezentuje v kategorii masters (muži nad 55 let). Na podzim se chystá do kanadského Toronta na soutěž pro „Old men“.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.