Richard Tesařík: Otec získal za hrdinství v bitvě o Kyjev vyznamenání Hrdina Sovětského svazu

8. květen 2014

Richard Tesařík je známý jako muzikant a zakladatel Yo Yo Bandu. Málokdo ví, že jeho otcem byl generálmajor a hrdina druhé světové války Richard Tesařík.

„Nestačili jsme si popovídat jako otec se synem,“ vzpomíná Richard Tesařík. Když otec v 51 letech zemřel, jemu bylo pouhých 21 let. Otec chtěl, aby studoval medicínu. Nejspíš za tím prý byla snaha pomáhat lidem. Jakési vyvážení toho, že se ve válce zabíjelo.

Otec Richarda Tesaříka se stal vojákem až díky válce, původní profesí byl výtvarník. O válce doma otec moc nevyprávěl. „Když tady byli Němci, dal někomu pěstí a musel utéct,“ vzpomíná Richard Tesařík.

Rodiče se brali na frontě

Logo

Richard Tesařík st. byl jedním z prvních, kdo se přihlásil do československé jednotky v Buzuluku. Za hrdinství v bitvě o Kyjev získal vyznamenání Hrdina Sovětského svazu. Byl jedním z prvních tří vyznamenaných cizinců, kterými byli Češi.

V Buzuluku byla i matka Richarda Tesaříka, která se narodila v Kyjevě. Dědeček pocházel z Čech, ale v SSSR se oženil a rodina zůstala tam. Když začala válka, tak je přijeli zatknout i se stoletou babičkou a odvezli je do tábora. Právě v internačním táboře se už rodiče Richarda Tesaříka poznali.

Vybavím si pásku přes oko

Logo

O otci Richarda Tesaříka se píše jako o charismatickém, temperamentním člověku. V bitvě u Dukly přišel o oko a právě páska přes oko je jedna z prvních vzpomínek, které se Richardu Tesaříkovi vybaví.

Po válce nebyl příkladným komunistou, jakého chtěli mít. Dostal se do konfliktu i s tehdejším ministrem Čepičkou. „Seděl deset měsíců na Ruzyni, pak přijel Chruščov a hledal, kde je hrdina Tesařík. Dostal ho tak z vězení. Jeho vojenská kariéra pak skončila, když udělal pár skandálů v Moskvě.“

To bylo Richardu Tesaříkovi 15 let. Zaslechl, že otec měl zbít nějakého východoněmeckého důstojníka. „Oni ho rafinovaně dali do invalidního důchodu. Nejvyšší sovětské vyznamenání pomohlo. Ale bylo to i prokletí,“ říká Richard Tesařík.

Po tátovi jsem zdědil vzhled

„Naštěstí ne tak prchlivou povahu,“ říká Richard Tesařík. Z rodiny zdědil i hudební nadání. Babička byla operní zpěvačka. Matka hezky tancovala a zpívala. V rodině mají i sportovce. Děda byl u založení Sparty. Richard Tesařík se svým bratrem Vladimírem vynikali v atletice.

Zvítězila však hudba. Oba už od puberty zpívali doma u piána. Vladimír byl dobrý na muziku, Richard na texty. Zlom, kdy je hudba začala živit, přišel v 90. letech. Mezi elitu je dostaly písničky jako Rybitví, Karviná a Kladno. Pořád hrají koncerty.

Richard Tesařík teď zkouší hudební komedii, hraje v představení Cesta kolem světa za 80 dní, Mauglího a další role. Navíc je vášnivý rybář, který ryby i rád jí. „Jako dítě, jsem měl dokonce rád rybí tuk,“ vzpomíná. „V lednici musím mít aspoň slanečky, mě to fakt chutná.“

Jaké kuriozity napsal historik o otci Richarda Tesaříka k dokreslení jeho charakteru? Co nového Richard Tesařík plánuje a jaká byla první společná písnička s bratrem Vladimírem? Poslouchejte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.