Richard Hindls: Že by do června byla novela vysokoškolského zákona? To ani náhodou!

10. červen 2014

Zákon o vědě a výzkumu se neúspěšně rekontruuje už tři roky. Ochota se dohodnout je mezi reprezentanty mizivá. Stejně jako obecně v celé společnosti.

„V minulosti nebyl úplně nejšťastnější management na ministerstvu školství,“ stěžuje si rektor VŠE Richard Hindls.

„Trošku ignoroval jednání s reprezentacemi: s Českou konferencí rektorů a Radou vysokých škol. To samozřejmě nemohlo mít příznivý ohlas.“

Liší se především názory na to, co je kontraktové financování, jak akreditovat, jak rozlišovat vysoké školy. Teď probíhá další pokus. Podle ministra Chládka by mohlo ke shodě dojít už v červnu.

Čtěte také

„Tak to je vyloučeno. Navíc se bavíme jen o věcném záměru návrhu zákona. Až pak musí přijít paragrafované znění,“ hodnotí Hindls.

Penalizace studentů a financování VŠ
Hindls odmítá i Zemanem navrhované penalizace za nesložené zkoušky nebo opakování ročníku. Znamenalo by to podle něj výraznou změnu vysokoškolského zákona a případně i navazujících předpisů. Dneska prakticky nemožné.

Co se týká samotného financování, připomíná Hindls poměrně složitý systém financování VŠ: „25 procent je kvalitativní ukazatel a jeden z ukazatelů představuje i zaměstnatelnost absolventů.“

Spíše by se podle něj měly diferencovat obory podle toho, co společnost potřebuje. „Na druhé straně nelze vymezit vysoké školy podle toho, co společnost potřebuje, nebo nepotřebuje,“ říká. „Je to proces, těžko se dá odhadnout, co bude společnost potřebovat třeba za 10 let.“

VŠ jen těm, kteří na ni mají
Příští rok navíc bude kritická situace. Demografická křivka je nejníž a ministerstvo přistoupilo k redukci limitů počtu studentů, které vysokým školám zaplatí.

„Děje se tak i za účelem snížení prostupnosti na vysoké školy. Dostávali se tam i ti, kteří podle Gaussovy křivky na ni neměli.“

Jaká byla úroveň v Rusku a USA v roce 1960 a jaká je dnes? Jak MS ve fotbale pomůže ekonomice Brazílie? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio