Richard Hindls: Stát rodinám dává dost peněz, chybí tu ale koncept

15. srpen 2019

Vysoká rozvodovost i děti narozené neoddaným párům. Takové jsou trendy českých rodin. Co pro ně dělá český stát ekonomicky a sociálně?

„Řekl bych, že nedělá až tak málo. Kdybychom to vzali souhrnně, tak rozsah výdajů, který stát vydává na rodinnou politiku, u nás není malý. Činí zhruba 3 % z HDP. To je veličina srovnatelná s Německem,“ říká ekonom a statistik Richard Hindls.

Problémy podle ekonoma nastávají až ve struktuře pomoci. „Zhruba 170 miliard tedy zas tak malá částka není, ale zřejmě ve struktuře se děje něco, co by se dít nemělo.“

Generační problémy

Každá z generačních vrstev totiž má svoje problémy, ať už jde o rodiny s malými dětmi nebo naopak o starší páry. Zvláště mladé rodiny zažívají různé strasti. Často jde například o hledání bytu nebo snahu dostat své děti do školy.

Čtěte také

„Do předškolních zařízení se u nás nedostane zhruba pětina žadatelů, což dělá nějakých 35 000 dětí. To už je poměrně hodně. A ženám to komplikuje návrat do práce.“

Těžké řešení

Podle Hindlse máme u nás vysokou rozvodovost, předčasně končí více než polovina manželství. Průměrně trvá jen třináct a čtvrt roku. Téměř 50 % dětí se navíc rodí v nesezdaných párech, v Praze dokonce ještě víc. Přibývá i jednočetných domácností.

„Tohle všechno v koncepci rodinné politiky dělá poměrně velkou starost těm, kteří o tom rozhodují. Myslím, že tu je určitá snaha situaci řešit. Ale není to jednoduché.“

Jak tedy situaci řešit? Stát chce například navýšit rodičovský příspěvek. „Myslím si, že o penězích to úplně není. Spíš se mi zdá, že tu chybí ucelený koncept,“ říká ekonom.

 Další témata rozhovoru: Proč Američané před bezmála 50 lety uzavřeli „zlaté okno“? Jaká byla ikonická šedesátá léta?

autoři: Zita Senková , Richard Hindls , jra
Spustit audio

Související