Richard Hindls: Schodek státního rozpočtu bude obří. Záležet bude na tom, jak rychle se s tím dokážeme vypořádat

2. září 2021

Vláda stále připravuje a vyjednává státní rozpočet na příští rok. Ministerstvo financí navrhuje schodek ve výši 390 miliard korun. Jsou namístě obavy i vzhledem k tomu, že Česko patří k nejvíce se zadlužujícím zemím Evropské unie?

Situace, která trvá poslední dva roky, je skutečně velmi nepříjemná. Je ale potřeba od sebe oddělit to, co nás stála pandemie, a to, co nás skutečně stojí méně odpovědné chování v oblasti výdajů státního rozpočtu, upozorňuje v pořadu Jak to vidí... ekonom a rektor VŠE v Praze Richard Hindls.

Je pravda, že přestože jsme měli vynikající výsledky v oblasti dluhu a deficitu, dostáváme se nyní jinam, než kam se dostávají ostatní evropské země. Spíše než na ohromující čísla se ale snažím dívat za horizont, kterému se říká konsolidace veřejných financí.

Rychlost rozhodne

Podle Richarda Hindlse není konsolidace, která se u nás chystá, tak progresivní jako například v Německu. Německu se za posledních pět let podařilo snížit dluh k 60 %. Covid s tím samozřejmě zamíchal. Ale Německo si naplánovalo konsolidační strategii, která by to měla rychle vyřešit.

Čtěte také

Čili z tohoto hlediska je žádoucí oddělit od sebe čísla, která vůbec příznivá nejsou, a to, jak rychle se s tím dokážeme vypořádat. To bude skutečně rozhodující.

Pravdou je, že pokud se ministerstvu financí podaří uskutečnit vše, co si naplánovalo, mohla by naše trajektorie vypadat o něco lépe. Nicméně rozpočet asi nebude nikdy uspokojovat všechny. Máme tady dluhy a nedostatky z minulosti. Možná trochu zbytečně jsme v době, kdy se to nejméně hodilo, zrušili superhrubou mzdu. To jsou všechno věci, které se budou muset vyřešit,“ připomíná host Dvojky.

Politická odpovědnost

Největším problémem ale podle Richarda Hindlse stále zůstává důchodová reforma, která nijak výrazně nepokročila. A to se během několika málo let výrazně změní poměr těch, kteří pracují, a těch, kteří pobírají důchod.

Řešení sice jsou, ale všechny mají silně politickou konotaci. Jakákoli politická garnitura, která vzejde z voleb, tak bude muset na sebe vzít politickou odpovědnost. Zatím ale bohužel žádná reforma na obzoru není, uzavírá Richard Hindls.

Další témata rozhovoru: rostoucí státní dluh a zvyšující se ceny zboží a služeb; jak dlouho tu bude inflace; nový školní rok; výdělky nejlepších současných fotbalistů.

Spustit audio

Související