Richard Hindls: Přijetí eura u nás je už jen výsostně politickým rozhodnutím

20. únor 2018

25 let po rozdělení české a slovenské měny je česká koruna jednou z nejstabilnějších měn ve středoevropském regionu. Může to být důvod, proč si pořád tolik lidí přeje její zachování?

„Rozhodnutí o tom, jestli koruna přejde nebo nepřejde do eura, je v tuhle chvíli výsostně politickým rozhodnutím,“ říká statistik Richard Hindls. „Slováci euro zavedli zhruba před devíti lety. Já jsem přesvědčen, že přispělo k ekonomické prosperitě, a jsou o tom přesvědčeni i Slováci,“ upozorňuje.

„Pokud máte nestabilní kurz, všechny vývozy a dovozy se neustále mění s ohledem na to, jaký je kurz koruny. Slováci tohle vyřešili bez větších problémů a jejich ekonomika má dnes velmi stabilní průběh a daří se jí,“ myslí si emeritní profesor Vysoké školy ekonomické v Praze.

Bratislava bohatší než Praha

„Snižuje se tam nezaměstnanost, byť je několikanásobně vyšší než u nás, ale to je dáno i historickými podmínkami. Snižuje se tam inflace. Slovensko je dneska stabilní zemí a to, že euro má a my ho nemáme, nijak zvlášť rozdíly nepodmiňuje. Ono je to spíš o tom, do jakého prostředí s eurem vstupujeme.“

„Evropa se rozhodla jít touto cestou. Má to i své mouchy, pochopitelně. Ale nezdá se mi, že by to, že se Slovensku daří nebo nedaří, bylo otázkou toho, jestli má euro. Euro ale rozhodně ke stabilitě slovenské ekonomiky přispělo.“ Podle dat Eurostatu je dokonce Bratislavský kraj bohatší než Praha.

Plusy a mínusy

Jaké jsou výhody eura? „Kromě stability především pro ty, kteří vyváží a dováží, je přínosem pružnost. Jsme turistickou zemí a sami rádi někam jezdíme. Pro každého z nás by to bylo velké zjednodušení.“ Euro s sebou pochopitelně nese i rizika.

„Víme, že jižní křídlo nějaké problémy má. Zejména Řecko a teď se zdá, že problémy mají i italské banky, taky je nevyřešená situace ve Španělsku... Na druhé straně my jsme měli svoje problémy i bez ohledu na euro,“ uzavírá Hindls.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.