Richard Hindls: Evropská centrální banka vyčerpala většinu klasických měnových nástrojů. A přistupuje teď k riskantním a nekonvenčním krokům

6. leden 2015

Úrokové sazby. Ovlivňování peněžní zásoby. To jsou učebnicové kroky, které už ECB zkusila. Pomůže jí kvantitativní uvolňování konečně k rozpumpování trhů?

Jak může každý vidět na nízkých úrokových sazbách, banky stále mají obrovské množství peněz, které se jim nepodařilo umístit do úvěrů nebo do provozu ekonomiky. Zaparkovat tam, kde by měly být.

ECB tak začíná hovořit o první fázi kvantitativního uvolňování. „To se osvědčilo v USA,“ připomíná ekonom Richard Hindls. „Je to ale velmi riskantní a nekonvenční krok.“


Kvantitativní uvolňování v USA
Fed s kvantitativním uvolňováním přišla v letech 2007 a 2008, kdy se začínalo s hypoteční bublinou. Provedla ho ve třech etapách a proces zhruba před 3 měsíci skončil.

Nejistota

Jednak si prý nemůžeme být jistí, že banky skutečně zareagují tak, jak se čeká. Ale taky jestli se odkupem finančních aktiv, které si u ECB uložily, vůbec požadovaného efektu dosáhne.

„Navíc na rozdíl od jednoměnového státu, jakým jsou USA, Evropa jako celek jednu měnu nemá,“ připomíná ekonom.

Produktivita práce

Jaký vliv na danou situaci má údajně snižující se produktivita práce? Podle Hindlse dnes v podstatě tah evropského hospodářství závisí na poměrně hodně malé části odvětví, které produkují to rozhodující.

„Jsou to velké firmy, velké řetězce. A to všechno ostatní ve společnosti už je na výstupy těchto klíčových hráčů navázáno. Společnost pak musí umět dobře přerozdělit to, co se v ní vytvoří.“

Čemu prospěje napjatá situace na Ukrajině? Opustí Řecko eurozónu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Richard Hindls , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.