Richard Hindls: Česká ekonomika se konečně odlepila od dna. Snad letos nepřijde nějaký velký otřes

1. duben 2015

Statistici zveřejnili konečný výsledek hrubého domácího produktu (HDP) za loňský rok. Zpřesněný odhad ČSÚ potvrdil růst HDP o 2 %. A letošní rok by měl být ještě o něco lepší.

Podle statistika Richarda Hindlse je to dobrá zpráva. „Navíc, když jsme v posledních letech byli zvyklí spíš na čísla záporná.“

Nejhorší to bylo v roce 2009, kdy jsme byli v poklesu HDP o 5 %. Na druhou stranu prý ale máme pořád daleko k výkonům nad 6 % růstu, které jsme zažili zhruba před 10 lety.

Výpočty vs. skutečnost

Křehký růst naznačila ale i celá Evropa. Mělo by se nám pomalu dařit lépe.

Tato čísla jsou výsledkem práce statistiků. Růst nebo pokles HDP zpřesňují několikrát ročně. Ekonomika tedy stále pracuje hlavně s odhady.

Čtěte také

Pomalu se lepší i spotřeba našich domácností, která je pro výpočet DPH velmi podstatná. „Investice, které jsou tahounem ekonomiky, se taky trochu vylepšily a nízká čísla nezaměstnanosti jsou taky dobrá.“

A jak to bude v roce 2015?

Podle odhadů jak ČSÚ, centrální banky, tak Evropské komise by na tom měla česká ekonomika být zase o něco lépe. Hovoří se o růstu 2,2 až 2,7 % HDP.

Tipovat se ale Richard Hindls bojí. „Všechno to jsou jen odhady, které se opět několikrát v roce zpřesňují. Musíme si ale přát, aby nepřišel nějaký velký otřes ekonomiky. Jako třeba negativní vývoj na Ukrajině. Ale zatím to vypadá dobře.“

Singapurský tygr

Singapur Je zhruba 100x menší než ČR, ale říká se mu městský stát. Jeho premiér Lee Kuan Yewa vytvořil principy, které jsou evropské ekonomice dost vzdálené. „Pokud jde o HDP, je to zhruba čtvrtý pátý stát na světě.“

Více než polovina místních podniků je totiž ve státním vlastnictví. „Možná že tvrdé řízení, kterým byl premiér pověstný, bylo opravdu příčinou, že šli tak nahoru.“ Na druhou stranu jako původně britská kolonie (osamostatnila se až kolem roku 1963) měla na čem stavět.

„Možná že by se i naše ekonomika měla začít ohlížet i na východoasijské trhy a nevázat se jen na Evropu. Jsou tam velké zdroje. Pokud tento trend zaspíme, bude se nám špatně dohánět,“ tvrdí statistik.

HDP

Jak se dívá na nový vysokoškolský zákon, který tento týden předala vláda poslancům? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio