Režisér Biser Arichtev: Na seriálu Kukačky se mi pracovalo hodně dobře. Má silné téma i skvělé herce

26. březen 2023

Je podepsán pod celou řadou úspěšných seriálů, jako třeba Vyprávěj nebo Kukačky. Podle čeho si projekty vybírá? Co ho k natáčení přivedlo? A proč si teď naordinoval poměrně dlouhou pracovní pauzu? Nejen o tom mluvil v pořadu Až na dřeň režisér Biser Arichtev.

Největším oceněním pro něj prý je, když se seriál lidem líbí a dívají se. Sám svou práci v televizi nesleduje, s gustem ale pozoruje svou ženu Veroniku, která se poctivě dívá.

„Ona se vždycky hodně dojímá a já jsem rád, že ten seriál umí vyvolat takové emoce,“ dodává s tím, že Kukačky pro něj byly školou, jak s emocemi diváků pracovat. 

„Máme tam skvělé herce, ty situace ve scénáři jsou velmi zajímavé a navíc má ten scénář velmi silné téma. Tam je to poskládáno tak, aby to klapalo. Pracovalo se mi s tím hodně dobře.“

Práce režiséra nebyla vysněná

Na začátku každého projektu bývá hodně kritický a kolegy týrá všetečnými dotazy. Díky nim se ale sžije s projektem, připraví se na možná úskalí a najde ty největší slabiny.

Biser Arichtev

„Já vždy chci, aby ten projekt měl téma, něco, čím by se lidé mohli zabývat. V televizi to není vůbec lehké i vzhledem k tomu, že každá televize chce zaujmout co nejširší publikum a je potřeba dělat kompromisy. Pár scénářů už jsem vrátil, protože mi nedávaly smysl.“

Nejsem z těch, kteří by se dívali zpátky a trýznili se tím, jak něco udělali špatně. Je lepší se dívat dopředu.

Režisérem být původně nechtěl, studoval totiž ekonomii. „Myslel jsem si, že budu pracovat tak do 35 a pak už ne. Akorát se to nějak nepovedlo, protože jsem šel k filmu,“ směje se. Všechno začalo letními brigádami v televizi, kde jeho maminka pracovala jako produkční.

Někdy je pauza nutná

Práce režiséra je podle Bisera Arichteva velmi psychicky náročná. „Postupně jsem se vžíval do všech postav. To je nutné k tomu, abych mohl dobře vést herce. Musím vědět, co postavy prožívají a je to hodně emočně namáhavé.“

Už jednou jsem došel k momentu vyčerpání a už to nechci znovu zažít.

I proto si teď režisér naordinoval roční pauzu. „Budu se víc věnovat rodině, abych se vzpamatoval po několika velmi intenzivních projektech. Myslím si, že lidé, kteří mají kreativní povolání, musí být v pohodě, aby měla jejich práce smysl.“

Proč chtěl původně režírovat pod pseudonymem? Natočí někdy celovečerní film? A naváže nějak na zahradnickou historii své rodiny? Poslechněte si celý rozhovor.

Související