Režisér Adamec pomáhá s kamerou nemocným dětem

18. prosinec 2014

Vánoce jsou kromě klidu a míru i časem, kdy se lidé často dávají na charitu. Jeden benefiční večer pořádá i organizace Život dětem. Spolupracuje s ní i známý režisér Jiří Adamec.

Režíroval seriály a pořady na všech hlavních TV. V současnosti je zaměstnaný projektem Srdce pro děti. „Těžko se o tom mluví. Není to úplně charitativní akce. V Česku totiž není populární takové akce sledovat,“ říká režisér.

Všichni herci, zpěváci i diváci, kteří se projektu zúčastní, pomáhají nemocným dětem. „Letos se pomůže 700 rodinám. Organizátoři rozdělí přes 20 milionů korun,“ říká Adamec o společnosti Život dětem.

Čtěte také

Organizátoři představí osm dětí, které trpí těžkými chorobami. „Vzali jsme televizní kameru a jeli za rodinami. Natáčeli jsme v prostředí, ve kterém žijí a kam přijde pomoc. Tyto děti a rodiny jsou výkladní skříní projektu,“ dodává.

Důležitý je odstup

Pomáhat nejmenším je často radostné i dojemné. Všichni se musí hlídat, aby neupadli do žádné lítostivé pózy. „Osobní kontakt je pro nás šance nepropadnout patosu nebo sentimentu. Když vidíte, jak rodiny žijí, všimnete si té touhy a odhodlání. Vidím v nich sílu. Tam není prostor pro sentiment,“ hodnotí Adamec.

Podívejte se jak Život dětem pomáhal v loňském roce

Televizní režisér skládá velkou poklonu především ženám, které se o nemocné děti starají. „Hodně chlapů neunese ten tlak a klidně od rodiny odejdou,“ vzpomíná.

Televizní a rozhlasový přenos, který proběhne 28. prosince, je pro režiséra speciální akcí. „Naším úkolem není bavit diváky, ale nechceme je ani nudit nebo otrávit. Chceme, aby diváci ucítili důvod, proč se na obrazovce ukáže víc než 50 známých osobností.“

Kdo se také zúčastní benefice? Jak televize ovlivňuje lidi? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: jra , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.