Řezbáře Františka Havlíka políbily múzy a sudičky mu darovaly neobyčejnou zručnost

23. leden 2016

Jsou lidé a jsou profese, u kterých dominuje ovládání myšlenek nad šikovností rukou. Pak jsou lidé evidentně šikovní a zruční, ale duševní obzory je příliš netrápí. Nu a pak jsou jedinci, u kterých se snoubí kvality z obou soudků.

Řezbář František Havlík z Heřmanova Městce je nepochybně zručným řemeslníkem při výrobě dřevěných misek, lžic a sběraček. Kdybyste ale mohli vidět Havlíkovy vázy, plastiky, či skulptury, pak byste si jistě všimli polibku múzy na jeho čele.

Vyučený dřevomodelář šel ve šlépějích svého otce, který mu byl vzorem, rádcem a v původním zaměstnání i kolegou.

Osud Františku Havlíkovi nedopřál vlastní děti, přesto má rád veškerou drobotinu, ať už ze sousedství nebo tu, se kterou se setkává na cestách, když putuje po vlastech českých se svými výrobky užité dřevořezby.

František Havlík se pravidelně účastní výstav ve skanzenu na Veselém Kopci, kde předvádím řemeslnou dovednost svých předků v lidové tvorbě. V Třebechovicích pod Orebem - Muzeum Betlémů - má stálou prodejní expozici. Řada jeho děl je v depozitáři městského muzea Chrudim a ve Strážnici.

V roce 2003 byl František Havlík vybrán na stáž do Holandska, kde předváděl řezbářskou zručnost českých řemeslníků. A opět se přesvědčil, že zájem o ruční práci, a dřevěné výrobky, které nás provázejí po staletí, neztratily svůj půvab ani v moderní době.

Dílo řezbáře Františka Havlíka

Jeho tvorba se vyznačuje velkou rozmanitostí, od malých užitných předmětů (lžíce, naběračky, misky a talíře) přes půvabné šperky a knoflíky, až po figurální motivy a rozměrné reliéfy, které zdobí zahrádky, ale i interiéry moderních restaurací.

Do svých uměleckých děl se snaží František Havlík dát nejen fantazii, ale i umělecké cítění a zejména krásu přírody, která nás obklopuje.

Ostatně autor rozhlasové Návštěvy František Mifek je přesvědčen, že mnohé vyplyne z pořadu, který na vás čeká v sobotu 23. ledna 2016 krátce po 18. hodině.

Hezký poslech!

autor: František Mifek
Spustit audio