Reportáž Franty Kocourka - 1939

19. březen 2013

Slavná reportáž z Václavského náměstí, kde se 19. března 1939 konala vojenská přehlídka německých ozbrojených sil.

Dne 19. března 1939 uspořádali představitelé armády nacistického Německa, která pouhé čtyři dny předtím vojensky zabrala území okleštěného Československa, mohutnou vojenskou přehlídku v centru Prahy, na Václavském náměstí. Jak už to u přehlídek bývá, šlo především o demonstraci síly a odhodlané moci. Československý rozhlas vysílal z této přehlídky přímý přenos. Nevděčný úkol komentovat tuto truchlivou akci připadl doktoru Františku Kocourkovi.

František Kocourek působil v rozhlase po svých studiích filozofie a diplomacie, jež absolvoval na pražské UK, ale také ve Francii a v Německu, v letech 1933 až 1940 jako externí reportér. Jeho první rozhlasové vystoupení se datuje do února roku 1934, kdy komentoval slavnostní převezení ostatků plukovníka Švece do památníku na Žižkově. Už tehdy osvědčil vlastnosti, které se pro něj později staly typické – reportérskou pohotovost, klid a jazykovou i přednesovou čistotu. Nejvýrazněji se ve vysílání prosadil v době ohrožení a zániku republiky. Podílel se na přípravě politických pořadů zvaných Okénka, svými komentáři reagoval na zradu západních mocností v září 1938, glosoval projevy Adolfa Hitlera a Benita Musolliniho.

Jeho reportáž z Václavského náměstí ze dne 19. března 1939, jejíž část se uchovala, se stala legendou. Kocourek mistrovským způsobem vyjadřuje svůj despekt vůči vojenské mašinérii, která defilovala před jeho očima, líčí celou řadu detailů, které podtrhují pochmurnou absurditu oné situace. V závěru ukázky z této reportáže zazní proslulá zmínka o černé vráně.

Spustit audio