Renovací staré zahradní lavičky ušetříte a zachráníte vaše romantické vzpomínky

3. srpen 2019

I když je dnes na trhu neuvěřitelný výběr zahradního nábytku, staré klasické dřevěné lavičky mají své kouzlo i nostalgii a na zahradu prostě patří. Máte takovou na zahradě také a je vám líto jí vyhodit, i když už vypadá značně omšele? Pokud vás k ní vážou mnohé vzpomínky, zkuste jí ještě zachránit.

Poradíme vám, jak dát lavičku zase do „gala“, aby vám přinášela radost. Většinou mají lavičky dvě části – kovovou a dřevěnou. Každý z materiálů má svá specifika.

Kterou částí začneme?

Klasické zahradní lavičky mají kovovou konstrukci, na které jsou připevněné dřevěné sedáky a opěradla. V obou je nutné nejprve odstranit staré nezpevněné nátěry. Jsou celkem tři možné způsoby - horkovzdušnou pistolí, broušením elektrickou bruskou nebo chemickým odstraňovačem na staré nátěry. Ideální je opalovat dřevěné části, na kov je vhodnější mechanické broušení nebo chemický odstraňovač nátěrů. Po odstranění staré barvy je ale před natírání nutné dodržet určité technologické postupy.

Před nátěrem je nutné kov i dřevo ošetřit

Obroušené kovové prvky je nutné natřít nejprve odrezovačem, který zakonzervuje kov a zabrání přístupu kyslíku a vody, aby se neobjevila rez. Následně už můžeme nanést dva základní syntetické nebo vodou ředitelné antikorozní nátěry. To samozřejmě ještě nestačí, následují závěrečné dvě souvislé vrstvy vhodného emailu.

U dřevěných částí záleží na tom, kam lavičku umístíme. Pokud lavičku umístíme do interiéru, například do zimní zahrady nebo do sklepní obytné části, použijeme vodou ředitelné barvy, které nezapáchají, a rychle zasychají. V případě umístění lavičky přímo na zahradu se rozhodneme, jestli zachováme kresbu dřeva a zvolíme lazuru, nebo použijeme krycí syntetický email, který navíc umožňuje menší nerovnosti povrchu opravit tmelem. Na čistě obroušené dřevo je nutné v každém případě nanést nejprve fungicidní napouštěcí nátěr, který slouží jako prevence před dřevokazným hmyzem, řasami a houbami. Po 24hod naneseme 2 x základní syntetický nátěr a 2x krycí nátěr syntetického emailu. Pokud kvůli zachování přirozené kresby dřeva zvolíme pouze lazuru, opět natíráme 2 základní tenkovrstvé nátěry a následně 2 x středně vrstvou lazuru.

Čím začneme? Kovem nebo dřevem?

Samozřejmě nejdříve je nutné se rozhodnout, jaké barvy zvolíme…Dále vše záleží na šikovnosti dotyčného. Nejlepší je obrátit lavičku doslova vzhůru nohama a začít zespoda. Teprve pak natírat prvky, na kterých se sedí a o které se opíráme. Nezapomeňte si pod lavičku dát igelit a dřevěné špalíčky, na které lavičku položíme. Natíráme jí nejdříve vzhůru nohama, pak jí obrátíme a natřeme jak dřevěné tak kovové prvky.

Nezapomeňte na údržbu

Takto opravená lavička vydrží mnoho dalších let, ale musíte se o ní pravidelně starat. Pokud je umístěná venku a je vystavená povětrnostním vlivům, doporučuje se každých 3 až 5 let nátěr obnovovat. Nemá smysl plochy obalit tlustými nátěry…více tenkých vrstev pomáhá lépe chránit a zakonzervovat jak dřevo, tak kov. Lavičku si potom užijí o dlouhé roky i vaše vnoučata.

Spustit audio