Renesanční muž Leonardo da Vinci. I génius někdy neuspěje

Navrhl tank, helikoptéru i lodní šroub. Namaloval slavnou fresku Poslední večeře a snad ještě slavnější portrét Mony Lisy. Přesto zemřel napůl zapomenutý a dnes s jistotou neznáme ani místo, kde spočívá. Víme ale, že se těžko učil psát, dost možná šilhal a nikdy nechodil na univerzitu. Navíc byl nemanželským dítětem. Všemu navzdory překypoval touhou tvořit. Většinu svých vynálezů navrhl pouze teoreticky. Výjimku udělal 3. ledna 1496, kdy v Miláně zkoušel svůj létající stroj.

Ptáci Leonarda vždy fascinovali a toužil se vznést k obloze jako oni. Mnoho let studoval jejich anatomii, zabýval se vztlakem i aerodynamikou. Navrhl řadu okřídlených strojů plných složitých soukolí, převodů a pák, jenže k obloze se nikdy nevydal. Zoufale mu chyběl spalovací motor.

Leonardo da Vinci: Codex Atlanticus. Návrh létajícího stroje

Neúspěch si vynahradil například v malířství. Dnes je známo sedmnáct jeho obrazů v čele s portrétem Mony Lisy, na kterém pracoval zhruba 15 let.

Většinu života strávil ve Florencii a Miláně, ale zemřel ve Francii, kde byl také pochován. Jenže po jeho hrobu se časem slehla zem. Zanechal po sobě monumentální, ale zcela nesouvislé množství poznámek, které utřídil až jeho žák Francesco Melzi a zasloužil se o to, že odkaz renesančního génia zůstal zachován pro další generace.

Poslední večeře od Leonarda da Vinciho
autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související