René Souček, písničkář a strojvedoucí, propadl kouzlu ukulele

1. říjen 2017

Z moravskoslezského Frýdku-Místku až do jihočeského Lišova přesídlil René Souček. Písničkáři, který hraje svou vlastní tvorbu, nedávno vyšlo druhé album Sto tisíc slov. Občanským povoláním je ale strojvedoucí a na kolejích poznal prakticky celou republiku.

René Souček hraje na kytaru, ale také na ukulele. O tomto nástroji se tvrdí, že pochází z Havaje, ale písničkář o tom pochybuje. „Jsou dva názory. Jeden, že to vymysleli Havajci, a druhý, že s tím přišli Portugalci. Když přijeli na Havaj, prý měli tuhle malou kytaru, protože na loď nesměli mít velkou. Tak ubrali dvě struny a zmenšili tělo. Já si myslím, že tahle verze je logičtější,“ říká.

Nástroj si pořídil sám. „Jsem klasický písničkář s kytarou, ale říkal jsem si, že musím koncerty nějak oživit. Hledal jsem nějaký malý nástroj, mandolína mě nebavila, banjo také ne, až jsem uviděl v krámě viset řadu ukulelí, tak jsem sáhnul po tom nejmenším a naučil se na něj hrát,“ vypráví.

Dnes je dokonce členem sdružení hráčů na ukulele a do jeho programu neodmyslitelně patří ukulelový festival, který se v Čechách uskutečnil už popáté. „Měl jsem tu čest hrát na všech, čehož si opravdu považuji. Jezdí tam špičkoví hráči, podle kterých jsem se učil. Dokonce tam i vyučují hru na ukulele,“ popisuje.

Marilyn Monroe v Někdo to rád horké i George Harrison

Kouzlu nástroje propadlo mnoho hudebníků. Na ukulele hrála Marilyn Monroe ve filmu Někdo to rád horké, velkým milovníkem byl George Harrison z Beatles a album songů hraných na ukulele vydal Eddie Vedder. Že je to vášeň, potvrzuje René Souček. „Když jsem přinesl domů nové ukulele, žena mi ho hned sebrala a už má melodii k první písni,“ říká.

S manželkou Adélou Jonášovou žije René Souček v Lišově. Pracuje jako strojvedoucí. „Teď jezdím kolem Budějovic, ale kdysi jsem byl u jiného podniku, takže mám v lokomotivě projetou prakticky celou vlast. Jsem vyučený pro České dráhy a celou dobu pro ně pracuji,“ dodává.

A jak jde dohromady železničářství s hraním? „Mám velice vstřícné šéfy, takže se to dá, ale kloubí se to docela těžko. Jezdívám hrát ve svém volnu a už si vybírám jen festivaly, které opravdu chci, tolik nehraji v klubech,“ uzavírá René Souček.

Spustit audio