Regína Gauglitz si splnila svůj sen. Má v Chrudimi cukrárnu

22. listopad 2019

Regína Gauglitz pracovala v minulosti ve velké korporátní firmě s dobrým finančním zajištěním. Spokojená ale nebyla. V hlavě měla totiž svůj sen. Mít jednou svou vlastní cukrárnu. Po mateřské dovolené si tento sen splnila. Před třemi lety otevřela v Chrudimi farmářský obchod a cukrárnu Královské dobroty. Ale rozhodně to nebyla a není procházka růžovým sadem.

„Chtěla jsem dopřát obyčejným lidem kvalitní potraviny na jejich stůl. Proto jsme nazvali náš obchod Královské dobroty. Když jsem měla malé děti a chtěla pro ně kvalitu, byl to problém. My neprodáváme anonymní zboží. Všechny výrobky, které nabízíme, musí nejprve projít přes naše mlsné jazýčky,“ vysvětluje svůj podnikatelský záměr Regína Gauglitz.

Podle ní dává čím dál víc lidí větší důraz na to, co jí. Největší zájem je o kvalitní mléčné výrobky, ale také například škvarky v sádle z biofarmy. Ale ne všichni jsou ještě ochotni si za kvalitní zboží připlatit.

Low carb cukroví a vyhlášené makronky

Low carbové cukroví je i pro bezlepkáře a lidi, kteří se moc s cukry a tuky nekamarádí. Je to zákusek bez cukru a bez mouky slazený přírodním cukrem. „Je to teď velmi módní. Jsme jediní ve východních Čechách, kteří nabízíme tyto zákusky. Základem jsou ořechové mouky – vlašské, lískové, mandlové. Krém je tvarohový,“ vysvětluje Regína Gauglitz.

Regína Gauglitz nabízí své Královské dobroty

Makronky se učila Regína Gauglitz se svými děvčaty rok. Základem je mandlová mouka s bílkem a cukrem. Cukr se v tomto případě ošidit nedá. Jednoduché není ani pečení. „Nejhorší je, když po upečení makronky praskají nebo nemají nožičky,“ směje se cukrářka.

Recept na perníčky podle Regíny Gauglitz

Na začátku prosince se v Královských dobrotách na Žižkově náměstí v Chrudimi scházejí zájemci o výrobu perníčků. Regína Gauglitz je v tom přeborník. Velmi důležitý je podle ní samotný výběr surovin. Není mouka jako mouka. A zlevněná mouka ze supermarketu nemusí perníčkům vůbec prospět.

Suroviny:

40 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru moučka, 6 dkg másla, dvě vejce, 10 dkg medu, 2 lžíce kakaa, lžička jedlé sody, perníkové koření – cca 2 lžičky

Těsto důkladně zaděláte, pak s ním dvakrát bouchnete o linku, aby se vyfoukaly bubliny. Dáte na 24 hodin do lednice. Druhý den vyvalujete. Dejte si pozor na zachování rovnoměrné výšky těsta. Poté vykrájejte požadované tvary, dejte na plech a pečte na 160 stupňů asi dvacet minut, je důležité to hlídat. Během pečení můžete klidně otevřít troubu a plech otočit.

 Po upečení nechte perníčky dvě až tři minuty vychladnout, pak vajíčko jemně rozšlehejte idličkou, pozor na bubliny. Potřete a to vám zaručí, ž bude perníček krásně lesklý. Zdobit bílou polevou můžete až za dva dny. Perníček si totiž po upečení sedá a poleva by vám praskala.

A poleva? Největší chyby se dělají v hustotě. Na jeden bílek by mělo přijít dvacet dkg cukru, ale chce to vyzkoušet, každé vajíčko je jinak velké. A míchat ručně, ne šlehačem! Těsto se musí opravdu důkladně a dlouho vymíchávat.

„Nebojte se tuhle krásnou tradici v rodině uchovat nebo založit. Je úplně jedno, že perníčky nebudou dokonalé. Hlavně, že si to s dětmi užijete,“ uzavírá Regína Gauglitz.

autor: jsl
Spustit audio

Související