Referendum o sportovní hale zatím českobudějovická radnice nevypíše

12. únor 2019 14:40

O referendu kvůli Multifunkčnímu centru Dlouhá louka v Českých Budějovicích bude zastupitelstvo rozhodovat 25. března. Jeho vypsání požaduje část opozice v čele s ODS a Českou pirátskou stranou.

Občanští demokraté teď navíc kritizují postup radnice při vypisování veřejné zakázky na stavbu centra. Vadí jim, že původní soutěž loni vedení města zrušilo a teď vypisuje novou.

„My teď upozorňujeme na to, že rada za půl roku tu samou zakázku, naprosto nezměněnou, vypisuje o 200 milionů dráž. Tím pádem těm firmám říká: My jsme to tenkrát zrušili, protože jsme vám tvrdili, že na to nemáme a za půl roku to vypisujeme znovu,“ vysvětluje opoziční zastupitel Martin Kuba.

Na zasedání českobudějovického zastupitelstva se opět diskuovalo o sportovní hale

Hodnota zakázky byla v loňském roce 312 miliónů korun bez daně. Nově je odhadována na bezmála 670 milionů korun včetně DPH.

„Město vystavují riziku, že bude platit pokuty stavebním firmám, že bude zakázka zrušena, že ji ÚHOS napadne a samozřejmě to povede k tomu, že se nepostaví vůbec nic. My na to upozorňujeme, protože je to velmi rizikové,“ dodává Martin Kuba.

Náměstek primátora František Konečný oponuje, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže může zrušit cokoliv. Dodává, že město postupuje v souladu se zákonem. „Částka se liší proto, že došlo k velkému nárůstu cen prací. Než se zrušila zakázka, tak jsme si samozřejmě nechali dělat právní rozbory a takových zakázek se denně ruší v České republice hodně,“ říká.

Osud sportovní haly už delší dobu rozděluje budějovické politiky i veřejnost

Volejbalisté Jihostroje společně s fanoušky oslavují mistrovský titul

Spory kolem bourání staré sportovní haly v Českých Budějovicích a stavby nového multifunkčního centra Dlouhá louka neutichají. Zastupitelé z ODS a České pirátské strany chtějí vypsat místní referendum.

Kvůli vypsání referenda o bourání stávající sportovní haly a stavbě nového centra na jejím místě primátor Jiří Svoboda ustanovil pracovní skupinu, ve které budou zastoupeny všechny zastupitelské kluby. Ta by se měla sejít už tento týden. „Půjde zejména o stanovení termínu, ten už je ale dopředu na základě kulatého stolu dohodnut na termín evropských voleb, a půjde hlavně o formulaci otázky do referenda,“ doplňuje.

Vedení města dál věří, že se projekt Multifunkčního centra Dlouhá louka podaří zrealizovat. Demolice staré sportovní haly by měla podle plánu začít v květnu.

Spustit audio

Související