Ředitel České filharmonie David Mareček: Událostí hudebního léta je i pianoštafeta. Na klavír v centru Brna zahrály děti i zkušené osobnosti

17. srpen 2022

Letošní hudební sezona na evropských pódiích je pestrá. Jednou z významných událostí je i Maraton hudby v Brně. Zúčastnil se ho i host moderátora Vladimíra Kroce hudební pedagog a ředitel České filharmonie David Mareček. „Do Brna přináší všechny hudební druhy, které si umíte představit,“ představuje festival. Čím je pro umělce Mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž? Jaký repertoár představí Česká filharmonie na turné po Skotsku a Španělsku? Poslechněte si v audizáznamu. 

Kroměříž nebo Salzburg. To jsou místa, kde posluchači mohou během letošního roku ochutnat skutečné hudební skvosty. Zaposlouchat se do vážné hudby nebo i jiných žánrů ale můžete i v Brně na Maratonu hudby.

David Mareček

„To je zajímavý fenomén. Multižánrový hudební svátek do Brna přivádí všechny hudební druhy, které si dovedete představit,“ popisuje festival ředitel České filharmonie a hudební pedagog David Mareček, který se ho opakovaně zúčastnil. 

Pianoštafeta v pasáži

„Brno také nese titul Město hudby UNESCO, které nemá mnoho měst na světě,“ připomíná host Vladimíra Kroce v pořadu Jak to vidí… Festival přivádí hudbu i do ulic a do veřejného prostoru. Jednou z atraktivních částí programu je i pianoštafeta.

Čtěte také

„V krásné obchodní pasáži Alfa stojí vynikající klavír, který půjčuje Janáčkova akademie múzických umění. Na něj dvě a půl hodiny může hrát skoro každý,“ popisuje hudební zážitek David Mareček, který za klavír také usedl. 

Při vystoupení se střídají profesionální klavíristé s nadanými studenty základních uměleckých škol. „To znamená, že je to něco mezi zájmovou činností a koncertem,“ popisuje hudební pedagog jednu z částí programu festivalu v Brně.

„Občas někdo přijde, někdo odejde, pár nadšenců koncert slyší celý.“ Jednotlivé koncerty mohou posluchači slyšet na různých i netradičních místech. „Brno hudbou skutečně žije,“ uzavírá téma.

Spustit audio

Související