Recyklované PET lahve, 3D tisk a moderní design. Mladí čeští architekti zkoušejí nový způsob využití plastového odpadu

1. červen 2019

PET-MAT je výzkumná skupina při Fakultě architektury pražského ČVUT. Ta se snaží využívat plastový odpad, třeba i v takzvaných plastových cihlách. Reportér Experimentu Vojtěch Koval mluvil nejen o tom se zakladatelkou PET-MAT Kateřinou Novákovou.

Chemická recyklace je budoucnost zpracování plastového odpadu, věří v Německu

Plastový odpad - plast

Podle výzkumu Eurostatu až dvě třetiny plastového komunálního odpadu nejde recyklovat. Mimo jiné proto, že je vyrobený z více druhů plastu. Německá společnost BASF, jedna z největších chemických firem na světě, testuje proces díky kterému je možné recyklovat až dvě třetiny všech plastových odpadů.

Prvotním impulsem zabývat se plastovým recyklátem v architektuře byl šok z toho, jak životní prostředí vypadá, a že bychom se k tomu jako architekti měli nějakým způsobem postavit,“ říká Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT.

Cihly z PET lahví

Její tým například vyvinul malé PET lahve, které se dají skládat do sebe jako cihly. Pro stavebnictví se ale podle ní zřejmě hodit nebudou, protože například nesplňují požární předpisy.

Dospěli jsme k tomu, že stavět stavby z PET lahví nejde všude a pořád. Nemá to ve stavebnictví takový potenciál, aby se to dalo aplikovat plošně. Proto jsme se přiklonili k tomu, že lepší způsob využití plastového odpadu je rozsekat PET na filament, ze kterého je možné tisknout,“ vysvětluje Kateřina Nováková.

Trochu jiné 3D puzzle

Na 3D tiskárně se zatím nedá vytisknou díl větší než 20 centimetrů. Socha anděla je proto sestavená z několika částí

Stojíme v místnosti s několika 3D tiskárnami. Většinou tu teď vznikají studentské projekty. Kateřina Nováková mi ukazuje sochu také vytištěnou na 3D tiskárně: „Vidíme tu anděla, který je vytištěný z šedého recyklátu, tedy z recyklovaných PET lahví. Některé tisky jsou nahrubo, některé jsou daleko jemnější – obzvlášť patrné je to na křídle.“

Socha je vysoká něco přes půl metru, jak ale Kateřina Nováková dodává, ty opravdu velké měří i přes dva metry. Tiskárny na plastový filament v současnosti nemají paramtery na to, aby tiskly ve větším rozměru. Proto v PET-MAT vytisknou nejdříve jednotlivé díly, a potom je sestaví dohromady odobně jako puzzle.

Recyklovaný nábytek

Vytištěný předmět většinou nemůže být širší nebo vyšší než 20 centimetrů. I to by mohla být velká nevýhoda, pokud bychom z plastu chtěli vytisknout třeba stěnu domu. Filament z plastového recyklátu by ale mohl sloužit třeba k tisku nábytku.

Vyráběli jsme třeba dvoumetrový sloup – výstavní polici na 3D Expo. Ale dokážu si představit, že by se takhle daly tisknout třeba sedátka nebo například díly zahradního nábytku. Líbilo by se mi to i v dětských koutcích nebo pokojích,“ říká s tím, že plastový filament je nejen prakticky nezničitelný, ale také zdravotně nezávadný.

O plastu jako možném materiálu budoucnosti bude Kateřina Nováková mluvit i na speciální sérii přednáškových večerů Experiment speciál. Ty Radiožurnál pořádá od pondělí 17. června až do pátku 21. června.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související