Recepty z pořadu Kolotoč (30.6.) - Kuře na bazalce s calvadosem

Francouzská Normandie nabízí vedle přírodních krás i zajímavě chuťově vyladěnou kuchyni. Kdo jednou ochutnal kuře na bazalce s jablky v calvadosu, už si kuřátko nebude chtít nikdy připravovat jinak. Pokud byste si s námi chtěli zkusit toto neobyčejně chutnající kuře, pište si.

1,5 kg kuře omyjeme, osušíme a vetřeme zevnitř i zevně sůl a čerstvě mletý pepř. Vnitřek ptáka vyložíme 6 listy bazalky, oloupeme 2 jablka a vložíme do kuřete. Přelijeme 125 ml calvadosu a necháme vsáknout, pak ještě několikrát přelijeme steklým calvadosem. Zalijeme vývarem (125 ml) a dáme péct. Během pečení podléváme.
Pak oloupeme další 2 jablka, přepůlíme a vyndáme jádřince, kuře obrátíme hřbetem dolů, obložíme půlkami jablek, posypeme čerstvou bazalkou, pokapeme máslem a ještě 15 minut dopečeme. Kuře narovnáme s jablky na mísu, šťávu zahustíme 125 ml jabl. šťávy ( 100%) a 150 g zakysané smetany, omáčku dochutíme solí a pepřem. Příloha - široké nudle nebo růžičky brokolice.

Logo
autor: lup