Recept na zázvorový sirup. Spolu s kurkumou a prohřívacím kořením nám krásně vydesinfikuje celé tělo

3. prosinec 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:36 Rozhovor s herečkou Zuzanou Slavíkovou
  • 05:16 Zvyky a tradice druhé adventní neděle
  • 09:41 Recept na zázvorový sirup
  • 14:15 Navštívíme Muzeum parfémů v Dubaji
  • 18:25 Kosmetický rádce poradí jak vybírat denní a noční krémy
  • 20:47 Podíváme se na Mistrovství světa v naturální kulturistice

S bylinkářkou Radkou Svatošovou představujeme rostliny, které nám mohou pomoci v podzimní a zimní době posílit naši imunitu. A dnes přinesla do studia biosirup zázvor - kurkuma.
Je pravda, že zázvor, kurkuma a další prohřívací koření není přímo z našich zahrádek a luk. Ale dají se tyto ingredience koupit a dokonce v biokvalitě. U zázvoru i kurkumy je jedna zajímavost, kterou možná ne všichni vědí, že je můžeme poměrně snadno pěstovat i doma.

Čtěte také

U kurkumy máme více druhů a některé se dají snadno koupit. Ale zázvor si můžeme zkusit vypěstovat a není to nic složitého. Stačí si kousek zázvorového oddenku ulomit, ideální je, když má na sobě takové ty mladé pupeny. Přes noc jej necháme macerovat ve chladné vodě bez chlóru.

A druhý den zasadíme do hlíny, zaléváme ho a docela dobře prosperuje v podmínkách našich teplých bytů při pokojových teplotách.

Známe zázvorový čaj, ale kde všude můžeme zázvor použít?
Já zázvor moc ráda používám i v kuchyni, protože ráda vařím čínskou nebo indickou stravu. A kousek dávám i do mých oblíbených zeleninových a masových vývarů. Zvláště v zimě, aby se zázvor vyvařil.

Zázvorovo - kurkumový sirup je to opravdu lék, ale hodně silný. Takže všeho s mírou.
Radka Svatošová, bylinkářka

A kromě čaje si můžeme vyrobit různé sirupy. A je to opravdu velmi jednoduché. Do sirupu můžeme použít kromě zmíněného zázvoru i kurkumu a prohřívací koření, které máme rádi a potřebujeme. Hodí se badyán, skořice, trošku hřebíčku se může přidat. Nebo kardamom, která já osobně mám moc ráda.

Čtěte také

Kořeny se nemusí loupat, pokud jsou v biokvalitě, stačí je ne keramickým nožem nasekat na drobné kousky. A potom tyto kousky zázvoru spolu s kořením dáme do varné nádoby, ideální je třeba velká skleněná konvice. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.

Můžeme krátce povařit a pak to odstavíme a dáme někam do chladu. Do druhého dne necháme louhovat. Potom přecedíme a přidáme cukr, v množství zhruba na jeden litr tekutiny jeden kilogram cukru. Já používám bílý cukr, díky němuž vynikne krásná, žlutá barva kurkumy.

Společně necháme přejít varem a vařící přeléváme do nějakých šroubovacích lahví, které si předem vypláchneme alkoholem.

Čtěte také

A navrch, po naplnění, zase kápneme trošku alkoholu, jako konzervační činitel. Tak se sirup nezkazí a vydrží klidně do příští sezóny.

Tyto kořeny mají velký vliv na naši obranyschopnost. A zjednodušeně řečeno nám vydesinfikují tělo. Tedy pomáhají proti bakteriím, virům, i proti různým hnilobným procesům a plísním. U kurkumy se udává i protirakovinné působení.

Tedy je to opravdu lék, ale hodně silný. Takže všeho s mírou, dodává bylinkářka Radka Svatošová.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související