Reálný nárůst úředníků není 44 tisíc, ale pouhá tisícovka. Mám to spočítáno, tvrdí Jan Hamáček

14. březen 2019

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) začíná s jednotlivými šéfy rezortů jednat o škrtech v rozpočtu na příští rok. Kvůli zpomalení růstu ekonomiky chce ušetřit alespoň 25 miliard korun. „Škrtnout“ chce i 10 % státních zaměstnanců, spíš úředníků.

Vláda málo investuje, šetřit se má na provozních výdajích, radí člen Národní rozpočtové rady

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Vláda začíná jednat o rozpočtu na příští rok. Ministři se tento týden budou scházet s ministryní financí Alenou Schillerovou za hnutí ANO, která chce kvůli pomalejšímu růstu ekonomiky ušetřit až 25 miliard korun, mimo jiné například snížením počtu státních zaměstnanců o desetinu.

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že se chce od ministryně Schillerové nejdřív dozvědět celý rámec rozpočtu pro rok 2020, až pak je čas se bavit o jednotlivých kapitolách.

„Ministryně ale teď zvolila nejjednodušší cestu: zjistila, kolik chybí, a stejnou částku škrtla v rozpočtech rezortů. To je takové tupé škrtání, které jsme tady už měli. Na to říkáme ne. Přitom se úsporám nebráníme, ale nemohou být likvidační. A ty, se kterými jsem se zatím seznámil, opravdu pro některé úřady likvidační jsou,“ řekl v Interview Plus.   

Má tím na mysli razantní škrty v rezortu dopravy, které by prý v principu znamenaly zastavení výstavy nový silnic a dálnic. „Pro ministerstvo vnitra by to byl třeba konec programu posilování policie, obnovy techniky, a to i pro hasičské sbory. Velký problém vidím i v oblasti azylové a migrační politiky a těžko bychom byli schopni plnit požadavky, které má průmysl na nové pracovníky ze zahraničí. Takovými škrty nic nevyřešíme,“ tvrdí ministr.

Plošné škrty úředníků? Nesmysl...

Návrh ministryně Schillerové počítá i s 10% snížením počtu státních zaměstnanců, spíš by mělo jít o ministerské úředníky. „Já odmítám nesmyslný nápad, abychom na všech ministerstvech plošně škrtli 10 %. Na vnitru je to 270 lidí, polovina by byla na odboru azylové a migrační politiky a systém by se zcela zhroutil.“

Škrty v rozpočtu by se měly vyhnout investičním výdajům, říká Jan Pavel

peníze ilustrační

Ministryně financí začne vyjednávat o škrtech ve státním rozpočtu na rok 2020. Podle ekonoma Jana Pavla by se škrty měly vyhnout investičním výdajům, které jsou dlouhodobě pod průměrem.  K nim patří například výstavba dálnic, modernizace železnic nebo dokončení kanalizací.

Je to prý stejné, jako kdyby se jen tak škrtlo 10 % veterinárních inspektorů. „Jak by teď dopadla kauza s polským masem?“ ptá se Hamáček. „Hlavně se snažím rozptýlit představy, že jedním škrtnutí pera něco vyřešíme…“ Ušetřit by se prý dalo kolem 3 % úředníků, ale na rozpočtu to poznáme nejdřív za rok.

Sloučit by se podle Hamáčka daly i některé úřady, které slouží pouze jedinému účelu. „Takových 4−5 úřadů bychom mohli sloučit a ušetřit za pět ředitelů a pět služebních aut… Je třeba dělat systémová řešení a ne jen vzít tabulku a škrtnout.“

Slučování úřadů a odborů

Chce to prý podrobný pohled na výkon státní správy a taky její digitalizaci. Šly by spojit některé odbory a oddělení úřadů. „Máme představu, že by šlo sloučit některá malá oddělení a šetřit tak za jejich líp placené představené… Nejde to ze dne na den, protože státní úředník je pod služebním zákonem. Musí dostat výpověď, začne běžet výpovědní doba a pak musí dostat odstupné. Takže v průběhu jednoho roku nic neušetříte. Asi 3% úspory by pak přišly, ale až v dalších letech.“

David Klimeš: Poslední rozpočet hloupého rozdávání. Pak už zas přijdou rozpočty hloupých škrtů

David Klimeš

Pro samé útoky na Babiše a aktuální rozpočet však poslanci zapomněli občanům sdělit to podstatné. Že takové rozpočtové eldorádo se už opakovat v dalších letech nebude. Kdyby se opoziční poslanci podívali do rozpočtového výhledu ministerstva financí na další roky, tak by zjistili, že sám Babiš už přikázal na další roky utáhnout fiskální šrouby. Tak dost pesimistických řečí a užijme si ten rozpočet na příští rok.

Hamáček, jako muž, který má v gesci celou státní správu, si nechal propočítat, jestli máme opravdu tolik úředníků, jak neustále tvrdí někteří politici.

„Opozice tady vytvořila představu, že nám stát za posledních pět let nabobtnal o nějakých 40 tisíc státních zaměstnanců… Reálně nám počet ministerských úředníků narostl o jedinou tisícovku. Jejich gros bude na financích, a to v kontextu EET a kontrolních hlášeních. Žádný masivní vstup lidí do státní správy tady nebyl. Celé je to jen účelový výklad statistik. V reálu jsou to hlavně policisté a učitelé.“

Jen 7 tisíc nových lidí

Pokud se do Hamáčkových čísel ponoříte podrobně, tak v letech 2013−2019 máme 44 tisíc nových zaměstnanců státu, ale z toho je 31 tisíc učitelů a pracovníků ve školství. Jejich počet se zvyšoval v reakci na demografický vývoj, tedy nárůst počtu studentů.

Dalších 6 tisíc lidí bylo podle ministrových dat přijato do bezpečnostních sborů. „Reálný nárůst je tak pouze 7 tisíc lidí, z toho na ministerstvech jich sedí tisíc. Zbytek najdete na podřízených složkách ministerstev,“ dodává Jan Hamáček.        

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související