Řasy větší o stovky procent? I to maskary dokážou. Pozor ale na nežádoucí látky, varuje dTest

20. srpen 2021

Řasenka patří k základní kosmetické výbavě mnoha žen. Co nabízejí současné řasenky, jak kvalitní jsou a na co si dát pozor, zjišťoval dTest. Nemilým překvapením byla chemická analýza, která u některých řasenek odhalila přítomnost nežádoucích látek, které jsou v kosmetických přípravcích zakázané. 

Časopis dTest poslal do laboratoře celkem 14 řasenek. Tři byly voděodolné, u zbylých jedenácti šlo o řasenky klasické. Všechny řasenky slibovaly zvětšení objemu, natočení řas nebo jejich prodloužení.

Někteří výrobci navíc slibovali, že jejich řasenka řasy neslepuje, že rychle zasychá, případně že jde snadno odlíčit, přibližuje zákulisí testu redaktorka časopisu dTest Lucie Pechmanová.

Nežádoucí látky v kosmetice

Testování probíhalo jak v laboratoři, tak v praxi. Přizvána byla dvacítka dobrovolnic, žen ve věku 18 až 65 let, přičemž zastoupeny byly pravačky i levačky. Dobrovolnice testovaly řasenky po dobu jednoho týdne. Hodnotily mimo jiné praktičnost kartáčku, nanášení řasenky, její voděodolnost nebo jak snadno se odličuje.

V laboratoři byly řasenky podrobeny analýze chemické a mikrobiologické. U analýzy mikrobiologické jsme počítali bakterie a testovali jsme přítomnost patogenních mikroorganismů. Všechny řasenky prošly na výbornou.

Problémy ovšem ukázala analýza chemická. Zhruba u poloviny řasenek byla objevena některá z nežádoucích látek. Konkrétně jsme hledali například polycyklické aromatické uhlovodíky, těžké kovy nebo nitrosaminy. Důležité je, že šlo o látky, které se v kosmetice vyskytovat nesmějí.

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe hodnocená byla řasenka Bourjois Mascara Twist up the Volume, která nabízela polohovatelný kartáček a neobsahovala žádné nežádoucí látky.
  • Nejlepší voděodolnost nabízela řasenka Maybelline Classic Volum‘ Express.
  • Nejvíce řasy prodloužila řasenka Lancome Lash Idôl Mascara.
  • Nejhůře z hlediska přítomnosti nežádoucích látek dopadly řasenky DM/Trend It Up, Catrice Cosmetics Glam and Doll a Essence Volume Hero Mascara.

Věřit slibům

Ne vždy se dá na sliby výrobců deklarované na obalu spolehnout. U zvětšení objemu řas to však neplatí. Test řasenek totiž ukázal, že řasenky skutečně objem řas dokážou zvětšit.

Ověřili jsme to speciálním laboratorním testem, kdy jsme řasenku aplikovali na lidské vlasy a zvětšení objemu měřili pomocí laserové technologie, a to před aplikací i po, vysvětluje Lucie Pechmanová.

Jednoznačným vítězem se tady stala řasenka Lancome Lash Idôle Mascara, která zvětšila objem o neuvěřitelných 487 procent.

Spustit audio

Související