Rapidně roste počet seniorů na pokraji bezdomovectví. Sociální dávky považují za nedůstojné a něco pro chudáky, říká Lorman (Život 90)

17. červen 2019

V poslední době rapidně roste počet lidí nad 65 let, kteří končí na ulici. Alespoň to tvrdí nezisková organizace Naděje, která poskytuje po celé ČR pomoc lidem v nouzi.  

Tepličtí bezdomovci požádali o pomoc s úklidem „Domu hrůzy“. Sami začali s likvidací svých odpadků

„Dům hrůzy“ v teplické Mlýnské ulici

Z dálky viditelné odpadky mizí z ochozů ruiny nedokončeného lázeňského domu v Teplicích. Objekt obývá několik desítek bezdomovců. Řada z nich se nepořádku chtěla zbavit, a sociální pracovníci jim s tím pomohli.

Potvrzuje to i předseda a zakladatel organizace Život 90 Jan Lorman. „Je to v posledním půl roce velký problém a zaznamenali jsme to i my, i když nejsme pro lidi bez domova zacíleni,“ říká.  

Narůstají jim totiž hovory seniorů na linku důvěry, kde se ptají na to, co dělat, když se dostanou do finanční nouze. „A to je předzvěst toho, že je to pro starší lidi čím dál větší problém. V posledním půl roce nám volaly desítky seniorů na pokraji bezdomovectví,“ dodává Lorman. Jak si to zakladatel Života 90 vysvětluje?

„Když se dostanete do starobního důchodu a přestanete pracovat, skokově vám poklesnou příjmy. Spousta lidí na to není vůbec připravena. Nemají vypořádány finanční záležitosti tak, aby přechod zvládli.“

Další věcí jsou pak náklady na bydlení, a pokud má senior větší byt, který teď vlastně ani není možné vyměnit za nedostatkový menší, dostává se do velké krize.

„V neposlední řadě hraje roli rodina, která často nechce doma snášet někoho, komu musí dávat víc… Ať je to starý člověk, nebo někdo další z rodiny. Tím je myšlena závislost, a to jak na alkoholu, tak na drogách, což se nevyhýbá ani starým lidem,“ vysvětluje.   

Sociální dávky?  

Stát ale na podobné lidi pamatuje a mohou zažádat o sociální dávky. Podle Jana Lormana o tom lidé vůbec nevědí, a když už nějaké povědomí mají, tak „jim to připadá nedůstojné a jako něco pro chudáky“. Nakonec skončí jako bezdomovci a cesta zpět je velmi obtížná.  

Daniel Kroupa: Bezdomovci

Terénní pracovníci nepůsobí jen mezi narkomany nebo bezdomovci.

Máme teplý podzim a mnohý z nás si libuje, že přes den nemusíme topit a když vysvitne sluníčko, můžeme posedět u kávy i venku.

„Ti, co jsou na ulici delší dobu, tak už se se svým osudem smíří a zavolají nám na bezplatnou linku (800 157 157) jen když se jim něco stane. Když je někdo okrade nebo když onemocní. Nevolají proto, že by chtěli změnit svůj způsob života.“

Je tady ještě jedna šance, to když se dostanou do nemocnice, která jim může pomoct se v sociálním systému zachytit. „Problém je, že aby jim někdo mohl pomoct, musejí být střízliví,“ dodává.  

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. Ptala se Věra Štechrová.

autoři: Věra Štechrová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.