Rány vítězů. Rozhlasová hra o učitelce hudby a o jejím marném vztahu k ženatému muži

16. leden 2022

V hlavních rolích komorního příběhu uslyšíte Janu Hlaváčovou v roli učitelky hudby, Danu Medřickou v roli matky a Eduarda Cupáka v roli muže na rozcestí.

Osoby a obsazení: Božena Roubíková, učitelka hudby (Jana Hlaváčová), matka (Dana Medřická), ing. Palouš (Eduard Cupák), žena ing. Palouše (Jana Štěpánková), profesor Vinklář (Karel Máj), jeho žena (Blanka Waleská), Zdenička, žákyně (Helena Horčičková), hlasatel v rozhlase (Vladimír Fišer), hlasatelka v televizi (Hana Brothánková) a sekretářka (Drahomíra Fialková)
Napsala: Jana Knitlová
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Zvuk: Jitka Borkovcová
Zvuková spolupráce: Hana Jírová
Hudba: Vladimír Truc, Ludwig van Beethoven, Sergej Prokofjev
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1979

V rozhlasové hře Jany Knitlové Rány vítězů ztvárnila Jana Hlaváčová hlavní roli učitelky hudby, která pro rodinné a pracovní povinnosti zanedbává svoji největší lásku: hru na klavír.

Příběh vztahu panovačné tchyně a zotročené snachy, ve které zdravou ctižádost probudí až vztah k žákovi, zralému muži, jenž sám ale není schopen vymanit se z nadvlády vlastní manželky.

Příběh o naději a zklamání, o rezignaci a opětovném nalezení odvahy k činu dává zároveň nahlédnout hluboko do povah postav a hledá skryté popudy jejich jednání.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.