Rangers Band v Nočním proudu

29. leden 2015

Ve středečně-čtvrtečním Nočním proudu uvítal Miloš Skalka krátce po 23. hodině dalšího v sérii svých studiových hostů. Pozvání do nejstarší rozhlasové diskotéky v českém éteru přijal ostřílený kytarista, skladatel a kapelník Jiří Kaleš, který stojí v čele kapely Rangers Band.

Rangers Band se na scéně objevil na sklonku roku 2005 a sestava vznikla z bývalých členů skupiny Rangers – Plavci (Jiří Kaleš - kytary, Jan Podjukl - basová kytara, zpěv, Luboš Řehák - bicí nástroje, zpěv). Ke zrodu kapely došlo poté, co během posledních dnů koncertního turné po jihoamerické Kolumbii tragicky zahynul při potápění v moři zpěvák a leader skupiny Milan Dufek. Tenkrát osiřelí členové souboru zvažovali, zda ještě vůbec společně pokračovat. Nakonec se rozhodli, že by byla škoda odepsat muziku a zvuk posledních 25 let - a kapela jede pod názvem Rangers Band dál. Sestavu na kvintet doplnili zpěvák Mirek Čamaj a hráč na banjo Martin Černý, jehož nástroj zněl již delší dobu na studiových nahrávkách Rangers.

Kmotry debutového alba Rangers Bandu byli Wabi Daněk a fotbalový internacionál František Veselý

Kapela má na repertoáru písničky ze všech období Rangers, ale i skladby zcela nové ve čtyřhlasém provedení a s moderním doprovodem. Eponymní debutové album Ranger Bandu vyšlo v roce 2008, v současné době se na trhu objevilo třípísňové minialbum nazvané prozaicky 3 kousky. Na jedné z nahrávek hostuje Jitka Vrbová.

Jiří Kaleš

Kapelník Rangers Bandu kytarista a skladatel, pražský rodák Jiří Kaleš (narozen 8. 4. 1944), který bude hostem Nočního proudu, v patnácti letech spoluzakládal dnes legendární skupinu Komety a poté hrál ve všech jejích sestavách. V říjnu roku 1968 stál u zrodu skupiny Shut Up Františka Ringo Čecha, která vznikla jako semaforský divadelní orchestr pro představení skupiny Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka. Po odchodu skupiny Shut Up ze Semaforu Jiří Kaleš zůstal tomuto divadlu věrný a v roce 1971 zde založil skupinu Groš (zkratka ze jmen Grossmann a Šimek).

Na jaře roku 1973 obnovil skupinu Komety, se kterou účinkoval v zájezdovém představení skladatele, pianisty, zpěváka a entertainera Angela Michajlova nazvaném Hvězdy světových mikrofonů. Zkraje roku 1978 založil Jiří Kaleš pro Petru Janů skupinu Pro-Rock, v roce 1980 krátce působil v Country Beatu Jiřího Brabce a v srpnu téhož roku spojil svůj muzikantský osud se skupinou Rangers-Plavci.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.