Rakovina byla stopka. Díky ní píšu a pomáhám onkologickým pacientům, přiznává spisovatelka Věra Fina

18. prosinec 2022

Píše, fotí, maluje a šíří naději – Věra Fina. Dáma, která prošla náročnou onkologickou léčbou, dnes žije především pro pomoc druhým. Pro onkologické pacienty založila Sad nadějí, buduje lavičky naděje a se svou organizací Jelimán bojuje i za legislativní změny. Věra Fina byla hostem pořadu Až na dřeň.

Do studia nám přinesla Kouzelný kalendář na rok 2023. Největším kouzlem na světě je podle ní to, když jeden druhému pomáhá. „Jednoho dne jsem prostě začala malovat, abych ještě víc šířila myšlenku svého Sadu nadějí, kterým se snažím pomáhat onkologickým pacientům.“

Psávala už jako malá a své texty publikovala v časopisech. Život jí pak ale od jejího snu odvál, věnovala se kariéře. Až vážná choroba jí přivedla zpátky k psaní. Svou první knihu Máma psala během velmi náročné onkologické léčby.

Každý den je dar

„Ty roky před nemocí byly prázdnější, protože jsem nepsala a netvořila. Rakovina mě hodně změnila, byla to taková stopka. Uvědomila jsem si, že jestli dostanu druhou šanci, tak budu do světa šířit myšlenku, že každý den je dar. 

Dělám to, co jsem chtěla dělat jako pětiletá holka – píšu, žiju a pomáhám ostatním. Nic víc dělat nemůžu.

Věra Fina vyrůstala v podhůří Orlických hor. „Byla jsem hodně s babičkou, která měla čas odpovídat na moje otázky. Právě ona mi hodně pomohla a dodnes z její moudrosti čerpám,“ vypráví spisovatelka, která měla komplikované vztahy s maminkou a i díky své knize k sobě našly cestu.

Jak se její kniha dostala k Miloši Formanovi a kde všude je možné posedět na lavičce naděje? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč.

Související