Rakouským prezidentem bude Van der Bellen, porazil odpůrce imigrace Hofera

23. květen 2016

Novým rakouským prezidentem bude Alexander Van der Bellen podporovaný stranou Zelených. Díky korespondenčním hlasům těsně porazil kandidáta Svobodných Norberta Hofera, který se profiloval především jako razantní odpůrce imigrace.

Hofer po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech vedl. V neděli ho v jednotlivých volebních obvodech podpořilo 51,9 procenta hlasujících, zatímco Van der Bellena 48,1 procenta.

Ze 6,4 milionu oprávněných voličů ale 744 tisíc využilo korespondenční hlasování. Většina z nich se vyslovila pro 72letého a politicky umírněného Van der Bellena, který tak nakonec získal celkem 50,3 procenta hlasů.

Díky náskoku pouhých 30 tisíc hlasů tak v čele Rakouska na šest let stane potomek imigrantů a zastánce menšin i otevřené společnosti.

Oslovil zejména mladé a vzdělané voliče z větších měst. V úřadu v červenci vystřídá odcházejícího prezidenta Heinze Fischera.

Van der Bellen je profesorem ekonomie a dlouhou dobu byl předsedou Zelených, v těchto volbách ale vystupoval jako nezávislý. K uprchlíkům, kteří byli hlavním tématem voleb, je velmi smířlivý.

Norbert Hofer, 45letý odpůrce imigrace, už porážku přiznal na facebooku. „Milí přátelé, děkuji vám za vaši velkolepou podporu. Samozřejmě jsem dnes smutný. Rád bych za vás jako spolkový prezident dohlížel na naši nádhernou zem," napsal.

Cíl = sjednotit společnost

Těsný výsledek voleb, ke kterým přišlo 72,7 procenta oprávněných voličů, jednoznačně potvrdil popularitu a sílu Svobodných označovaných za populistickou a krajně pravicovou stranu. Výzvou pro nového prezidenta tak bude sjednocení společnosti.

Jako rozdělené vnímá Rakousko i samotný Van der Bellen.

„Mnoho lidí v této zemi má pocit, že nejsou dostatečně vidět, slyšet nebo obojí. Potřebujeme novou kulturu vzájemné komunikace, politiku, která se bude zabývat skutečnými otázkami, starostmi a hněvem lidí," řekl po vyhlášení výsledků.

„Hodně se mluví o tom, že volba rozdělila společnost hlubokým příkopem. Nechtěl bych dramatizovat. V minulých měsících se ale stalo to, že lidé napříč vrstvami spolu často mluvili, diskutovali i se hádali, a to vnímám jako dobré znamení pro politický život v naší zemi, že občanům není politika lhostejná.“

Alexanderu Van der Bellenovi už pogratulovali například rakouský eurokomisař Johannes Hahn nebo německý prezident Joachim Gauck. Populistická Alternativa pro Německo (AfD) naopak ocenila množství hlasů, které získal poražený kandidát Norbert Hofer.

Blahopřání obdržel vítěz voleb i z Česka, a to mimo jiné i od premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ze stejné strany.

„Moc bych si přál, aby se stejně jako jeho předchůdce pan Fischer s chutí angažoval v renesanci česko-rakouských vztahů,“ prohlásil Zaorálek.

Výsledky voleb v Rakousku
autoři: pev , ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio