Rajčata se dají pěstovat úplně všude. Využijte toho!

13. březen 2015

Jak správně vysévat rajčata? Které se hodí na záhon a které na balkón? Nejen to prozradili odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Ideální dobou k vysévání rajčat je právě polovina března. Jak prví zlaté zahrádkářské přísloví: výsev rajčat na Josefa, přináší plod zdravý. A podle odborníků není nad ty vlastní. "Mají chuť, jsou plné slunce a můžu si vybrat i vhodnou odrůdu."

Rajčata se dají pěstovat úplně všude. "Nemusí mít ani zahrádku, může to být nějaká malá terasa, může to být i maličkatý balkon, protože i tam se rajčata dají pěstovat." Sortiment odrůd je tak ohromný, že se dají vybrat i takové, které jsou právě určené pro speciální podmínky.

Balkonové a venkovní odrůdy

Na balkon se doporučují odrůdy, které jsou keříčkovitého vzrůstu. "Jsou to vlastně rostliny miniaturní, protože se dají pěstovat i opravdu v malých nádobách." Sklizeň zase potom opravdu stojí zato, protože rajčata se nám odmění velkým množstvím sice malých plodů, ale velmi chutných a sladkých.

Většina lidí ale pěstuje rajčata buď ve skleníku, foliovníku nebo hlavně venku. Pro tyto podmínky je určena zase obrovská škála odrůd.


"Pokud bychom mohli doporučit, tak určitě doporučíme a třeba by se dalo z těch novinek říct, že vynikající odrůdou je třeba Dafne, Ateron, odrůda Palava a nebo odrůda Spencer."

Důležitý je substrát a teplota

Osvědčený na výsevy rajčat je takzvaný supresivní substrát. "To je substrát ošetřený proti padání klíčních rostlin, tím pádem mám zajištěno, že ty rostlinky posléze, co vylezou trošičku z té země, nezačnou padat a nezačnou nám uhnívat."

Teplota by měla být zhruba kolem 20 stupňů. U rajčat je teplota pro vzcházení trošku nižší než u paprik. "Pozor na to. A hlavně jakmile ta rajčata vzejdou, potřebují světlo. Znamená to umístit je někam na opravdu osluněné nebo osvětlené dobře místo. Vím, že pěstujeme nebo jsme nuceni pěstovat sadbu na parapetech v bytech, ale tam toho světla přece jenom tolik není, takže snažit se prostě opravdu co nejvíc světla, aby byla silná kvalitní sadba."

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio